Ugrás a tartalomra

Levetítették a Pannon RTV filmjét az elárverezett faluról

2019.07.26
17:20
2019.07.26
18:17
Forrás
Pannon RTV
Csókán zsúfolásig megtelt teremben vetítették tegnap a Pannon RTV dokumentumfilmjét, az Elárverezett jövőt.

Zsúfolásig megtelt a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület épülete tegnap este Csókán. Az érdeklődők a Pannon RTV dokumentumfilmjét, az Elárverezett jövő című alkotást láthatták, amely egy ma már nem létező településről, Terjánról szól. A bánáti falut 1954-ben elárverezték.

Az 50 perces dokumentumfilm az elárverezett településről, Terjánról szól. Csókától mindössze 5 kilométerre éltek a falu lakói, egészen az 1950-es évek végéig - az alkotás ezeket a mindennapokat hivatott bemutatni.

A csókai filmvetítést nagy érdeklődés övezte. Borza Anna csókai lakos nagyon örült, hogy a Pannon RTV csapata részletesen foglalkozott a szinte már feledésbe merült Terjánnal: „Nekem nagyon tetszett ez a film, én úgy együtt tudok érezni azokkal az emberekkel, akik onnan elkerültek, akik az alanyok is voltak. Én úgy szerettem volna látni ezt a Terjánt.”

Csonti István a nyugdíjas éveiben kezdett el helytörténeti kutatásokat végezni Csókán és környékén. Csonti nagyban hozzájárult a film létrejöttéhez, ugyanis számos dokumentummal tudta színesíteni az alkotást: „Ez egy ősi Árpád-kori település. Terjánt az 1200-as években már az okiratok említik és a Terján, mint olyasmi település az eredeti neve nem Terján volt, hanem Terjén.” 

A Pannon RTV munkatársait Zombori Csaba, csókai alpolgármester segítette a film elkészítésében. Az alkotók a segítségével keresték fel a szereplőket: Csonti István mellett Tóth Piroskát, Mészáros Júliát és Kalmár Andrást. Zombori Csaba alpolgármester nagyon át tudta élni ezt a történetet: „Néha mindenkire rájött a szomorúság, hiszen egy falut szüntettek meg, és ez mindenféleképp tragédia.”

Az Elárverezett jövő című dokumentumfilmen több hónapig dolgoztak a készítők. Szarapka Szabolcs kamera- és drónfelvételeivel tette színessé az alkotást, Szűgyi Dávid vágóként járult hozzá, míg Bálint Csaba az interjúkért és a dokumentumfilm összeállításáért, kivitelezésért felelt.

A bemutatón nagy sikert aratott a Pannon RTV filmje. Bálint Csaba, munkatárs, Pannon RTV: „A film után odajöttek egy csomóan és azt mondták, hogy ők is hasonlóan látták Terjánt, ahogy az a filmben visszaköszönt, tehát tulajdonképpen az ott élők és a mi, készítők által létrehozott film között kapcsolat van és ez szerintem egy jó visszajelzés.” 

Az Elárverezett jövő című dokumentumfilmet az érdeklődők a Pannon Televízió műsorán szeptemberben láthatják, ezt követően pedig az interneten is elérhető lesz az alkotás.

elárverezett falu
Elárverezett jövő

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.