Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Lifka Sándorra emlékeztek ma Szabadkán

2019-10-11
15:36
2019-10-11
16:09
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából, a róla elnevezett Lifka Art Mozi előtt levő mellszobornál koszorúztak a vajdasági magyar filmesek.

2006-ban október 13-át választották a Vajdasági Magyar Mozgókép Napjának. Ez alkalommal a vajdasági filmesek koszorút helyeztek el Szabadkán Lifka Sándor mellszobránál.

Idén tizennegyedik alkalommal emlékeztek Lifka Sándorra, aki 1911. október 13-án alapította meg Szabadka első állandó jellegű moziját. A szervezők szerint a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából szervezett eseménysorozat feladata, hogy a kortárs vajdasági magyar filmeket bemutassa.

Iván Attila, elnök, Cinema Filmműhely: „Ez az egyik nap, amikor bemutathatjuk azokat az alkotásokat, amelyek elkészültek. Biztos, hogy nagyon sokan televízióban vagy az interneten is már meg tudják nézni, de mégis más, amikor moziban nagy vásznon meg tudjuk nézni. Ez közösségi élmény, ha közösen meg tudjuk nézni a saját alkotásainkat. Utána, hogy ha vannak még beszélgetések vagy közönségtalálkozók az alkotókkal, ez még csak emeli az esemény színvonalát.”

Lifka Sándorhoz kötődő emlékeit nevelt lánya, Evetović Edit elevenítette fel: „Mondhatom önöknek, lehet, hogy a hála, lehet, hogy a szeretet diktálja ezeket a szavakat, de nem találkoztam az életben, ebben a hosszú életben, ami mögöttem van, nem találkoztam még egy olyan emberrel, mint Lifka Sándor. Olyan önzetlen, olyan jó indulatú és olyan jó szívű emberrel.”

Idén hat új vajdasági filmet mutatnak be az október 14-ig tartó Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválján.

Lifka Sándor
Lifka Art Mozi
Szabadka
Iván Attila
Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

Most

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.