Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

A Liliomfit láthatta a kúlai közönség

2019-09-07
09:15
2019-09-07
18:06
Forrás
Pannon RTV
Kúlára érkezett pénteken este a leányfalui Szekér Színház. A magyarországi vándortársulat ezúttal Szigligeti Ede: Liliomfi című vígjátékával teremtett jó hangulatot.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szombaton Bajsán, vasárnap pedig Bácsfeketehegyen nézhetik meg az előadást az érdeklődők.

Az előadásra sokan voltak kíváncsiak, és igazi színházi élményben volt részük. A társulat első vajdasági állomása a kúlai Hagyományőrző Napok volt. Valka Károly, alpolgármester, Kúla: „Ez egy háromnapos rendezvény, ahol minden alkalommal itt vannak a testvérvárosi barátaink. Itt vannak Kalocsáról is, számomra külön megtiszteltetés és öröm, hogy itt vannak velünk és segítik a tevékenységünket.”
 

A társulat vajdasági tartózkodása alatt ugyanazt a darabot viszi színpadra. A Liliomfi című előadás Krajnik-Balogh Gábor szerint tökéletesen jellemzi a társulat életét is: „Szekér Színház a színházunk neve is, aminek a névben benne van az utazás. Alapvetően így is készülnek az előadásaink, amint a díszlet is mutatja. Nem az a főszempont, hogy mekkora monumentális látvány és díszlet legyen. Maga a színjátszás, a játék, a színház öröme az, amit adhatunk a nézőknek, és ami nekünk is örömet ad.”

A 17 éve működő magyarországi vándortársulat alapítója a vajdasági származású Póka Éva Kölcsey-díjas színművész, aki már tíz éve hozza el a társulat előadásait Vajdaságba: „10-15 emberrel szoktunk dolgozni, és ez a 10-15 ember olyan lelkesen és nem a markát tartva dolgozik, hanem mindig a cél érdekében. Ez a magyarságunk fennmaradása, a múltunk, a csodálatos íróink. Azok, akik olyan darabokat írtak, amiket mi nem használunk ki. Olyan darabokat dolgozunk fel, amik bent vannak a fiókban.”

Mindenütt nagyon kedvesen és hatalmas vendégszeretettel fogadják a társulatot - mondta Póka Éva. Szerinte ezek azok a pillanatok és élmények, amikért érdemes együtt dolgozni és előadni.

Kúla
Szekér Színház
Liliomfi

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.