Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Literatúra rendezvénysorozat Kishegyesen

2018-09-26
12:27
2018-09-26
16:02
Forrás
Pannon RTV
Az Aranyeső vers- és prózamondó versennyel elkezdődött a Literatúra napok rendezvénysorozat Kishegyesen. A helyi és Bácsfeketehegyről érkező gyerekek Mátyás király mondákat adtak elő.

A Csépe Imre, kishegyesi író, költő emlékét, szellemiségét továbbvivő rendezvénysorozat, vajdasági irodalmi találkozóhely, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

Mátyás mondák hangoztak el az Aranyeső vers- és prózamondó versenyen a kishegyesi helyi közösség padlástermében, melyeket szakmai zsűri értékelt. A telt házas rendezvényen huszonegy helyi és bácsfeketehegyi általános iskolás mérte össze tudását.
Pál Ilona, magyartanár, Bácsfeketehegy: „Mátyás mondákat tanultunk, mivel Mátyás évforduló van idén, Penavin Olga és Jung Károly gyűjtése, mert hogy kapcsolódni kell a helyi hagyományokhoz.”

A hegyesi Literatúra rendezvénysorozat a Csépe napok folytatása, melyet 1972-ben szerveztek meg először.
Linka B. Gabriella, szervező: „A folytonosság a célja és néhány évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy már elavult az a Csépe nap emléknap és kicsit felújítottuk, újabb tendenciákkal, újabb irodalmi formákkal gazdagítottuk, de meghagytuk azokat az alapvető rendezvényeket, mint az Aranyeső vers és prózamondó verseny.”

A Csépe Imre, kishegyesi író, költő emlékét, szellemiségét továbbvivő rendezvénysorozat, vajdasági irodalmi találkozóhely, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.
Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Olyan sokszínűségét mutatja be az irodalomnak, kezdve az Aranyeső vers- és prózamondó vetélkedővel, a legkisebbekkel, kiállításmegnyitókkal, konferenciákkal, a jubilálók köszöntésével, a legújabb könyvek bemutatásával együtt azt az értéket mutatja fel, amely a vajdasági magyar irodalomból fontos és jelentős.”

A hegyesi Literatúra rendezvénysorozatot a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Tanács és Kishegyes önkormányzata támogatja.

Kishegyes
Magyar Nemzeti Tanács
Hajnal Jenő

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.