Ugrás a tartalomra

Lobogó megmaradási vágy jellemzi a délvidéki magyar kultúrát

2023.01.28
09:35
2023.01.28
16:20
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét tartották péntek este Zentán.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett eseményen kiosztották a szövetség által életre hívott Magyar Életfa díjakat, Aranyplakett és Plakett elismeréseket. A 2022-es évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatának nyertesei is átvehették díjaikat.

A himnuszt követően Sutus Áron köszöntötte az egybegyűlteket. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke elmondta, magyarságunk igazi fokmérői mindazok, akikben lobogó megmaradási és a magyarságért tévő vágy él.

„Olyan közösségteremtő és közösségszolgálatban hívő és amellett hitet tevő embereket tudunk köszönteni, akik nélkül valahol egy picit messzebb került volna ez a vajdasági magyar közösség, ahhoz képest, mint ahol jó volna tartani.”

A szövetség által 2003-ban alapított, a közművelődésben maradandót alkotókat elismerő Magyar Életfa díjban részesült Harmath Károly. A ferences-rendi szerzetes elmondta, a magyar kultúra olyannyira az élete része, mint a lélegzés.

„Mi egy olyan szép nyelvet birtoklunk és egy olyan gazdagságot ebből kifolyólag, ami teljesen más, mint az európai népeknél, de ugyanakkor megtart bennünket, és úgy hiszem, ez a kultúra, amelyben nőttünk, ez egy olyan valami, ami feladatnak is számít.”

A Magyar Életfa díjat kapott továbbá Pastyik László bibliográfus, a kupuszinai népművész házaspár Csizmadia Anna és János, valamint Binecz Margit kevevári közösség- és művelődésszervező, anyanyelvápoló.

Binecz Margit, elnök, Keve Magyar Művelődési Egyesület, Kevevára: „Úgy érzem, hogy megerősít abban, amit eddig végeztem, hogy mégiscsak jól csinálom, mert az ember sohasem biztos mindig a dolgában, és abban is megerősít, hogy tovább kell ezt csinálni és addig, amíg én itt leszek, amíg az erőmből telik.”

A Plakett elismerést Erős Mária népi iparművész, Simon Julianna topolyai kézimunka-oktató, Szakál Mónika szilágyi művelődés- és közösségszervező, a 70 éves kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, valamint Kovács Jolánka muzslyai író, költő, műfordító kapta.

Kovács Jolánka, író, költő, műfordító, Muzslya: „Ez azt jelenti nekem, hogy itt élni, elsősorban. Itt élni, mondjuk én soha nem gondoltam arra, hogy külföldön éljek. Tehát itt élni, magyarul dolgozni, magyarul tenni a dolgunkat, magyar gyerekekkel dolgozni, magyarul írni, ide akár a fordítást is belekapcsolnám.”

A VMMSZ legrangosabb kitüntetését, az Aranyplakettet Hajnal Jenő vehette át. A kulturális mediátor, intézményalapító, közösségszervező méltatásában az állt, hogy sok évtizedes nemzet-, és közösségszolgálatáért tett munkájának elismeréséül érdemli ő az elismerést.

Hajnal Jenő elmondta: „Örülök neki, hiszen olyan szervezettől és olyan jelölőktől kaptam, akikkel hosszú-hosszú évtizedeken át együtt, közösen dolgoztunk. Hittük, reménykedtünk és bizakodtunk abban, hogy ez a világ alakítható, javítható a délvidéki magyarság sorsa jobbá tehető. Elsősorban a köszönet és a hála mindenképpen a Vajdasági Magyar Szövetségé.”

A 2022-es évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat a Bencsik Orsolya által szerkesztett Énekes Krisztina rongyikái kötet érdemelte ki, amely a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg. Az esemény alkalmi műsorral zárult, a Mécsvirág együttes, a zentai Musica Sacra kórus, valamint Berec-Csizmadia Anna népdalénekes lépett színpadra.

magyar kultúra napja
Zenta
díjátadás
Sutus Áron
Harmath Károly
Binecz Margit
Kovács Jolánka
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.