Ugrás a tartalomra

Lovas Ildikó Szép Amáliák című kötetét mutatták be Topolyán

2023.02.23
19:40
2023.02.23
20:37
Forrás
Pannon RTV
A mű történeti szála végigvonul a 20. századon.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író Szép Amáliák című kötetét mutatták be a topolyai Juhász Erzsébet könyvtárban. A táj, amely körbevesz bennünket, irodalmunk, vajdasági magyar mentalitásunk kialakulása is kirajzolódik a kötetből - mondta bevezetőjében Brenner János szerkesztő, a Fórum Könyvkiadó Intézet munkatársa, aki az íróval beszélgetett. A 2022-ben megjelent csaknem hatszáz oldalas mű történeti szála végigvonul a 20. századon.

Lovas Ildikó beépítette a különböző kordokumentumokat, újságcikkeket is a cselekményekben gazdag regénybe. Ahogyan a fülszöveg is kifejti, a regény alapvető célja a mélységes emberi humánum ábrázolása, amely korokon, történelmi traumákon átível.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író: „Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne egyetlen történetbe egyszerre felölelni a tájat és belehelyezni az embert és a kettőnek az együtt létezése, az egymásra való hatása hogyan alakul és formálódik az időben, merthogy ember nélkül azért nincs táj, mert nincs róla tudomásunk. Persze, a táj önmagában nagyon jól elvan, de azt az értelmet, azt a boldogságot meg boldogtalanságot, amit a táj képes hordozni, azáltal, hogy szülőföld, azáltal, hogy otthon, azáltal, hogy haza, azáltal, hogy nem az, azáltal, hogy elhagyják vagy el kell hagyni, mindezek a kérdések foglalkoztattak engem.”

Lovas Ildikó
Szép Amáliák

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.