Ugrás a tartalomra
Újvidéki Színház

Ma ki a forradalmár?

2017-10-02
14:23
2017-10-02
22:12
Az Újvidéki Színház előadása Danilo Kiš művei nyomán.

Borisz Davidovics, a nemlétező forradalmár történetét mutatja be az Újvidéki Színház legújabb előadása. A Borisz Davidovics síremléke című darab Danilo Kiš 1976-ban írt azonos című novelláskötetén alapszik. Az előadást a macedón származású Aleksandar Popovski állította színpadra.

Vajon ki lehet ma forradalmár? – vetődik fel a kérdés az Újvidéki Színház legújabb előadásában. Aleksandar Popovski, a Borisz Davidovics síremléke című darab rendezője szerint a forradalom ma már teljesen mást jelent, mint 100 évvel ezelőtt. „A forradalmat ma már másképp értelmezzük. A forradalmár és a terrorista szavaknak más jelentésük van. Kisméretű, de nagy erejű bombákkal embereket ölni már teljesen mást jelent, mint régen. Az érdekelt, hogy a társadalmunk hogyan látja a forradalom fogalmát azután, hogy átéltünk egy bombázást.”Borisz Davidovics

A töredékekből mozaikszerűen felépülő darab egyszerre felkavaró és szórakoztató. Időnként megrendítően költői, máskor viszont szenvedélyes vagy épp humoros. Az előadás terhét maguk a színészek viszik a vállukon. Elmondásuk szerint a rendezővel való együttműködés egy új gondolkodási módot adott számukra.

Kőrösi István, színész: „Komplex dolgokat rak fel a színpadra. Sokszintű, amit látunk. Képek a képekben vannak. Sokat kaptam ettől a munkafolyamattól, tapasztalatot és nagyon jó kreatív munkát.”

​Borisz Davidovics [Kattints és húzd a mozgatáshoz] ​

Elor Emina, színész: „Biztonságérzettel mentünk bele ebbe a próbafolyamatba, és jó volt kísérletezni. Tudtuk, hogy biztos kezekben vagyunk, és itt nem sérülhet senki, sem mi, sem az előadás.”

​Borisz Davidovics [Kattints és húzd a mozgatáshoz] ​

Danilo Kiš novelláskötetét az Újvidéki Színház felkérésére Verebes Ernő, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgja írta át színpadra. A darab bemutatója indítja el a Synergy kisebbségi nyelvű színházak nemzetközi fesztiválját, amelyet október 2-tól 6-ig tartanak meg Újvidéken.

Újvidéki Színház
próba
bemutató
Borisz Davidovics síremléke

Most

Népszerű