Ugrás a tartalomra
Újvidéki Színház

Ma ki a forradalmár?

2017-10-02
14:23
2017-10-02
22:12
Az Újvidéki Színház előadása Danilo Kiš művei nyomán.

Borisz Davidovics, a nemlétező forradalmár történetét mutatja be az Újvidéki Színház legújabb előadása. A Borisz Davidovics síremléke című darab Danilo Kiš 1976-ban írt azonos című novelláskötetén alapszik. Az előadást a macedón származású Aleksandar Popovski állította színpadra.

Vajon ki lehet ma forradalmár? – vetődik fel a kérdés az Újvidéki Színház legújabb előadásában. Aleksandar Popovski, a Borisz Davidovics síremléke című darab rendezője szerint a forradalom ma már teljesen mást jelent, mint 100 évvel ezelőtt. „A forradalmat ma már másképp értelmezzük. A forradalmár és a terrorista szavaknak más jelentésük van. Kisméretű, de nagy erejű bombákkal embereket ölni már teljesen mást jelent, mint régen. Az érdekelt, hogy a társadalmunk hogyan látja a forradalom fogalmát azután, hogy átéltünk egy bombázást.”Borisz Davidovics

A töredékekből mozaikszerűen felépülő darab egyszerre felkavaró és szórakoztató. Időnként megrendítően költői, máskor viszont szenvedélyes vagy épp humoros. Az előadás terhét maguk a színészek viszik a vállukon. Elmondásuk szerint a rendezővel való együttműködés egy új gondolkodási módot adott számukra.

Kőrösi István, színész: „Komplex dolgokat rak fel a színpadra. Sokszintű, amit látunk. Képek a képekben vannak. Sokat kaptam ettől a munkafolyamattól, tapasztalatot és nagyon jó kreatív munkát.”

​Borisz Davidovics [Kattints és húzd a mozgatáshoz] ​

Elor Emina, színész: „Biztonságérzettel mentünk bele ebbe a próbafolyamatba, és jó volt kísérletezni. Tudtuk, hogy biztos kezekben vagyunk, és itt nem sérülhet senki, sem mi, sem az előadás.”

​Borisz Davidovics [Kattints és húzd a mozgatáshoz] ​

Danilo Kiš novelláskötetét az Újvidéki Színház felkérésére Verebes Ernő, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgja írta át színpadra. A darab bemutatója indítja el a Synergy kisebbségi nyelvű színházak nemzetközi fesztiválját, amelyet október 2-tól 6-ig tartanak meg Újvidéken.

Újvidéki Színház
próba
bemutató
Borisz Davidovics síremléke

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.