Ugrás a tartalomra

Ma startol a 19. palicsi filmszemle

2012.07.14
16:52
Ma este kilenckor nyitják meg az Európai Filmek XIX
Ma este kilenckor nyitják meg az Európai Filmek XIX. Palicsi Fesztiválját. Ennek keretében adják át a Lifka Sándor-díjat Jean–Marc Barr francia színész–rendezőnek és Zoran Simjanović szerb zeneszerzőnek. A versenyprogram Fliegauf Bence Csak a szél című filmjével kezdődik. Emellett az idén is bemutatkoznak a fiatal európai filmesek, a legújabb svéd és öko–dokumentum alkotások, de a legkisebbekre is gondoltak a szervezők.           Magyar filmmel indít a palicsi filmszemle 2012.07.12. 12:38 Szombaton nyitja meg kapuit a 19. Európai Filmek Fesztiválja, Palicson. Az idén hét magyar filmet is láthat majd a közönség az egyhetes szemlén. A versenyprogramban 13 alkotás indul a fődíjért, az Aranytoronyért. Július 14-e és 20-a között kilenc programrészben 80 filmet tekinthet meg a közönség. A fesztivál nyitófilmjeként Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását vetítik szombaton 21 órai kezdettel a palicsi Szabadtéri Színpadon. A film elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének nagydíját, és több nemzetközi szemlén is díjazták. A film a tragikus cigánygyilkosságokról szól. Magyar rendező művével találkozhatunk az Európa ifjú szelleme elnevezésű programrészben is. Simonyi Balázs Finálé című filmjét a palicsi Vigadóban vetítik. Bemutatják még Bergendy Péter A vizsga, Till Attila Csicska, Vecsernyés János Nyár utca, nem megy tovább, Hules Endre A halálba táncoltatott leány, Elek Judit Visszatérés, Jankovics Marcell Az ember tragédiája és Szabó István Az Ajtó című filmjét. Idén svéd rendezők kerülnek középpontba az Új svéd film elnevezésű programrésznek köszönhetően. A skandináv alkotásokat 16 órától láthatjuk a szabadkai Eurocinemában. A versenyprogramban egyebek mellett német, brit, román, orosz és török alkotásokat vetítenek. Idén is lesz Párhuzamok és ütközések szekció, valamint a fiatal európai filmesek is bemutatkozhatnak műveikkel. A palicsi filmfesztiválon bemutatják Siflis Zoltán Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című könyvét július 17-én, kedden 12 órakor. A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, csak a versenyfilmekre kell belépőjegyet váltani.
Fligauf Bence
lifka Sándor-díj
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.