Ugrás a tartalomra

Ma van a Prah bemutatója Szabadkán (videó)

2017-06-02
15:59
Ma este a Jadran színpadon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata bemutatja Spíró György Prah című keserű komédiáját
Ma este a Jadran színpadon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata bemutatja Spíró György Prah című keserű komédiáját. Az előadást a szlovákiai magyar származású Czajlik József rendezte. Az évad utolsó bemutatójára készül a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Spíró György Prah című tragikomikus metaforadrámájában a két szereplővel, egy vidéki házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: ötös találatuk van a lottón. A Prah azonban nem csupán két átlagember kapcsolatáról szól, hanem arról a korról és társadalmi közegről, ami körbeveszi őket. „A hálószobában az ágyon, amikor este nem bírunk aludni és megbeszéljük a család és az életünk dolgait és bejárják a jelent, bejárják a múltat, vetítenek egy borzasztó jövőképet.” A női főszereplő Vicei Natália szerint nagyon csavarosan van megírva az általa játszott női karakter. „Minden nőben benne van ez a frocliskodás, meg ez az aggodalmaskodás, akár a gyerekekről van szó. A nők kevésbé bátrak, mint a férfiak, hogy ha bele kell vágni valamibe. Ha meg ott a helyzet, akkor meg az őrületig lehet ezt csinálni.”Czajlik József rendező a hirtelen jött lehetőség pszichológiáját vette górcső alá, és magát a beszélgetésfolyamot emelte ki, amibe beleépül a két szereplő karaktere. „Mélyebben betekintünk egy pár életébe és ezáltal nyilván felmerülnek olyan dolgok, amik valóban problémák voltak az életükben.” A Prah a hatszázmilliós vesztes szelvény darabja. A tehetetlen, a jövőtől megriadó, mi a francnak lottózó, férfi és nő mi is vagyunk. Lehet nevetni, de ilyenkor magunkon nevetünk.

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű