Ugrás a tartalomra

Ma van a Prah bemutatója Szabadkán (videó)

2017-06-02
15:59
Ma este a Jadran színpadon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata bemutatja Spíró György Prah című keserű komédiáját
Ma este a Jadran színpadon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata bemutatja Spíró György Prah című keserű komédiáját. Az előadást a szlovákiai magyar származású Czajlik József rendezte. Az évad utolsó bemutatójára készül a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Spíró György Prah című tragikomikus metaforadrámájában a két szereplővel, egy vidéki házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: ötös találatuk van a lottón. A Prah azonban nem csupán két átlagember kapcsolatáról szól, hanem arról a korról és társadalmi közegről, ami körbeveszi őket. „A hálószobában az ágyon, amikor este nem bírunk aludni és megbeszéljük a család és az életünk dolgait és bejárják a jelent, bejárják a múltat, vetítenek egy borzasztó jövőképet.” A női főszereplő Vicei Natália szerint nagyon csavarosan van megírva az általa játszott női karakter. „Minden nőben benne van ez a frocliskodás, meg ez az aggodalmaskodás, akár a gyerekekről van szó. A nők kevésbé bátrak, mint a férfiak, hogy ha bele kell vágni valamibe. Ha meg ott a helyzet, akkor meg az őrületig lehet ezt csinálni.”Czajlik József rendező a hirtelen jött lehetőség pszichológiáját vette górcső alá, és magát a beszélgetésfolyamot emelte ki, amibe beleépül a két szereplő karaktere. „Mélyebben betekintünk egy pár életébe és ezáltal nyilván felmerülnek olyan dolgok, amik valóban problémák voltak az életükben.” A Prah a hatszázmilliós vesztes szelvény darabja. A tehetetlen, a jövőtől megriadó, mi a francnak lottózó, férfi és nő mi is vagyunk. Lehet nevetni, de ilyenkor magunkon nevetünk.

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.