Ugrás a tartalomra

Ma van a Prah bemutatója Szabadkán (videó)

2017-06-02
15:59
Ma este a Jadran színpadon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata bemutatja Spíró György Prah című keserű komédiáját
Ma este a Jadran színpadon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata bemutatja Spíró György Prah című keserű komédiáját. Az előadást a szlovákiai magyar származású Czajlik József rendezte. Az évad utolsó bemutatójára készül a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Spíró György Prah című tragikomikus metaforadrámájában a két szereplővel, egy vidéki házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: ötös találatuk van a lottón. A Prah azonban nem csupán két átlagember kapcsolatáról szól, hanem arról a korról és társadalmi közegről, ami körbeveszi őket. „A hálószobában az ágyon, amikor este nem bírunk aludni és megbeszéljük a család és az életünk dolgait és bejárják a jelent, bejárják a múltat, vetítenek egy borzasztó jövőképet.” A női főszereplő Vicei Natália szerint nagyon csavarosan van megírva az általa játszott női karakter. „Minden nőben benne van ez a frocliskodás, meg ez az aggodalmaskodás, akár a gyerekekről van szó. A nők kevésbé bátrak, mint a férfiak, hogy ha bele kell vágni valamibe. Ha meg ott a helyzet, akkor meg az őrületig lehet ezt csinálni.”Czajlik József rendező a hirtelen jött lehetőség pszichológiáját vette górcső alá, és magát a beszélgetésfolyamot emelte ki, amibe beleépül a két szereplő karaktere. „Mélyebben betekintünk egy pár életébe és ezáltal nyilván felmerülnek olyan dolgok, amik valóban problémák voltak az életükben.” A Prah a hatszázmilliós vesztes szelvény darabja. A tehetetlen, a jövőtől megriadó, mi a francnak lottózó, férfi és nő mi is vagyunk. Lehet nevetni, de ilyenkor magunkon nevetünk.

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.
18:47, Frissítve: 18:56

Karácsonyra készülődik Budapest

Habár a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak Budapesten a megszokott karácsonyi programok, már egy jó ideje ünnepi hangulat uralkodik a városban.
17:29

Baleset a Bahreini Nagydíjon

Rendkívül ijesztő pillanatokkal kezdődött a Formula–1-es Bahreini Nagydíj: a Haas pilótája, Romain Grosjean hatalmas ütközés következtében esett ki a versenyből az első körben.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.