Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Magyar Állami Népi Együttes lépett fel a belgrádi Madlenianumban

2019-02-05
10:11
2019-02-05
16:21
Forrás
Pannon RTV
Hétfő este a Magyar Állami Népi Együttes lépett fel a belgrádi Madlenianum opera- és színházban, a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében.
plakát

A világhírű táncegyüttes tíz éve járt utoljára Belgrádban, de a Madlenianum színpadán most lépett fel először. Hetvenperces magyar és erdélyi táncokkal tűzdelt kollázselőadással készültek. Pál István Szalonna, művészeti vezető, Magyar Állami Népi Együttes: „Egy ilyen turnén a feladatunk az, hogy a hagyományos táncainkat mutassuk be, mitől színes, mitől egységes és milyen gyönyörű táncaink vannak. Igaz az, hogy az utóbbi években nagyon sok mindenben fordultunk a táncszínház felé, itt is megjelennek olyan elemek, amelyek nem kifejezetten egy autentikus néptáncot, hanem hangulatot mutatnak be. Ezt szövi át az előadás, az autentikus tánc mellett egy-két színházi pillanat is megjelenik.

A táncegyüttes a belgrádi előadást követően folytatja turnéját, még két szerbiai városban, Užiceben és Gornji Milanovacon lépnek fel.

Madlenianum
Belgrád
Magyar Állami Népi Együttes

Most

11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű