Ugrás a tartalomra

A magyar asztali citera típusai

2019.09.07
13:16
2019.09.07
17:47
Forrás
Pannon RTV
Több száz hangszert mutat be Borsi Ferenc A magyar asztali citera típusai című kötet, amelyet a szerző születési helyén, Csókán mutattak be a közönségnek.

A Fölszállott a páva című vetélkedő zsűriasztalát is megjárt népzenész 12 éves adatgyűjtését foglalja össze ez a kötet.

A szerző több száz hangszerről ad részletes leírást szerte a Kárpát-medencéből. A citera manapság reneszánszát éli, a magyar néprajzi területek majdnem mindegyikéből került be hangszer a kötetbe – hangzott el a csókai bemutatón, ahol a beszélgetés moderátora Kónya Sándor tanár, népzenész volt. „Több mint 230 színes fotó van benne, a vajdasági olvasó pedig mindvégig otthon van a könyvben, mert zentai, temerini, szenttamási, pacséri és hát persze csókai, padéi adatokat is talál benne.”

A szerző a bemutatón elárulta, a sok évnyi kutatómunka után a vizsgált citerák típusuk alapján egy rendszerré álltak össze. Ahogy fogalmazott, ilyen munka még nem készült e hangszerrel kapcsolatban, így hiánypótló szakirodalom is. Hozzátette, bár igyekezett teljes képet alkotni, a hangszer hagyománya mégis területenként változó.

Borsi Ferenc, népzenetanár, a könyv szerzője: „Innen a vajdaságból mintegy 100 hangszert írtam le, a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményét vizsgáltam, a budapesti Néprajzi Múzeum 123 darabból álló gyűjteményét, ami valójában egy reprezentatív minta, az Alföldön vizsgálódtam, különösen Békés megyében, ahonnan gazdag hagyomány rajzolódott ki.”

A kötet a dunaszerdahelyi Csemadok szervezet és a dunaszerdahelyi Művelődési Intézet gondozásában jelent meg. Magyarországon az A.Folk üzletekben, illetve a könyv bemutatóin lehet megvásárolni. A kötet 500 példányban jelent meg.

Csóka
Borsi Ferenc
citera
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.