Ugrás a tartalomra

Magyar értékek díjnyertes fotókon

2022.09.20
10:34
2022.09.20
16:55
Forrás
Pannon RTV
Első ízben állították ki Újvidéken a Magyar Fotóművészek Világszövetségének díjazott fotóiból készült tárlatot, amely a magyar értékeket hivatott bemutatni.

A kiállításon 176 képet állítottak ki 76 fotóstól. A képek a Kárpát-medence, ezen belül Magyarország páratlan természeti kincseit, századokon átívelő hagyományait és kulturális örökségeit mutatják be. Virág István mesterfotós két fekete-fehér fotója került ki a falra: „A természet szerelmese vagyok, ami abból adódik, hogy szülőfalum, a baranyai Kiskőszeg romantikus táj, és gyerekkorom óta magamba szívtam azt az esztétikát, ami jellemzi azt a területet, a baranyai löszhátat, az ott elterülő gyümölcsösöket, szőlőskerteket, és az egyik díjazott, és itt kiállított fotóm is egy ilyen természetképet ábrázol.”

A kiállítás egy részletét már láthatta közönség az újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon.

Csáki Mihály, újvidéki irodavezető, Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat: „A Magyar Fotóművészek Szövetsége megjelent itt nálunk 50-60 fotóval májusban, és ez annyira sikeres volt, hogy most utólag azt mondták, hogy ismételjük meg sokkal nagyobb terjedelemben.”

Újvidék idén Európa Kulturális Fővárosa. Ilyenkor az egész világ kulturális figyelme ide összpontosul, ezért volt fontos elhozni ezt a kiállítást Újvidékre - hangsúlyozta Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke: „Ebben az évben a Magyar Fotóművészek Világszövetsége 20 éves, tehát 20 éves jubileumot ünneplünk. 2002-ben alakultunk. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége az anyaország és a határon túl élő magyar vagy magát magyarnak valló fotóművészeknek a szövetsége, érdekképviselete. 2002-ben 26 fővel alakultunk meg, ma már 182 fővel működünk hét országból. Természetesen elsősorban Kárpát-medencei országokból, de Franciaországból, Svájcból, Angliából, Svédországból is vannak tagjaink.”

A kiállítás október harmadikáig látogatható a Vajdasági Múzeumban.

Csáki Mihály
Újvidék
Európa Kulturális Fővárosa
Európa Kulturális Fővárosa
Vajdasági Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű