Ugrás a tartalomra

Magyar és szlovák napok lesznek Nagybecskereken

2018.07.06
07:33
2018.07.06
16:04
Forrás
Pannon RTV
Látványosnak ígérkező eseményeket harangoztak be a nagybecskereki városházán: augusztus 28-án Szlovákia, 29-én pedig Magyarország mutatkozik be a város főterén a Sörnapok keretében.

Tavaly először volt Magyar Nap Nagybecskerek főterén. Az idén még gazdagabb művelődési és turisztikai rendezvényt ígérnek a szervezők. A magyar mellett szlovák nap is lesz.

Pavel Surovi, igazgató, Kultúrközpont, Kiszács: „Százötven éves népviseleteket láthatnak az érdeklődők, és Nagybecskereken lesz először bemutatva a Szlovák szépség című könyv. Exkluzív ruhabemutató is lesz, amelyen 15 modell régi szlovák népviseleteket mutat majd be.”

Nagybecskerek többnemzetiségű város, ahol fontosnak tartják az egymás közötti együttműködést. A kapcsolattartásnak pedig remélhetőleg gazdasági hozadéka is lesz majd - mondta el Nagybecskerek polgármestersegédje.

Duško Radišić, polgármestersegéd, Nagybecskerek: „A magyarországi, szlovákiai, de a romániai városokkal való együttműködés is jó, a kapcsolatok már élnek, de az ilyen rendezvények elősegítik az együttműködés kiszélesítését.”

A rendezvényeket a Sörnapok keretében tartják, amelyre félmillió vendéget várnak.

Zoran Ljubotina, igazgató, Nagybecskereki Kultúrközpont: „Ezért minden évben gondolnunk kell a rendezvény műsorkínálatának gazdagítására. Az egyik ilyen a Hagyományok és a kultúra fesztiválja nevű rendezvény.”

A rendezvény szervezésében részt vállalt az európai területi társulás is, amelynek elsődleges feladata a régiók gazdaságának fejlesztése.

Kószó Miklós, vezető, Banat-Triplex Confinium európai területi társulás: „Debrecen város fog megjelenni idén. Úgy érzem, hogy ez gazdasági szempontból, mind Nagybecskerek számára, mind Vajdaság számára fontos tényező lehet. Mórahalom az egyik stratégiai partnere Nagybecskereknek: az ő részükről a 2017-es év ugróköteles világbajnokai fognak fellépni.”

A Magyar Nap fellépői között lesznek a temesvári néptáncosok is. Természetesen a rendezvényre várják a környező falvakban élő szlovák és magyar polgárokat is.

Nagybecskerek
magyar
szlovák
Pavel Surovi
Duško Radišić
Zoran Ljubotina

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.