Ugrás a tartalomra

Magyar Ezüst Érdemkereszt Pekár Tibornak

2019.11.08
17:48
2019.11.08
18:54
Forrás
Pannon RTV
Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült augusztusban Pekár Tibor vajdasági nyugalmazott zenepedagógus.

A rangos elismerést a kitüntetett ma ünnepélyes keretek között vette át Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán. Pekár Tibor éveken keresztül Belgrádban zenélt majd nyugdíjaztatásáig a Szabadkai Zeneiskolában tanított. Nemcsak a zene, de az írás is foglalkoztatja. Első könyvét Szabadka zenei élete 1900–1918 címmel adták ki 2002-ben. A díjátadón elmondta, nagyon kellemesen meglepte a kitüntetés. A pályafutása alatt szívesen játszott zenekari és szólista darabokat is - tette hozzá.

Pekár Tibor, nyugalmazott zenepedagógus: „Magyar zeneművet aránylag keveset játszottunk itt Szerbiában. De a legjavát sikerült, úgyhogy Kodály, Bartók, és a régebbi szerzők művei közül is nagyon sokat játszottam. Nemcsak itt Szabadkán éltem, hanem Belgrádban is 10 évig. Ott tagja voltam az operaháznak, illetve az operaházi zenekarnak és akkor az operában adtunk elő operákat és Bartóktól a Fából faragott királyfit. Úgyhogy sok mindent játszottunk, az elmúlt években, évtizedekben, hiszen én már gyakorlatilag hatvan éve foglalkozom zenével, méghozzá aktívan, tehát zenekari muzsikusként.”

Pekár Tibor
Magyar Ezüst Érdemkereszt

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű