Ugrás a tartalomra

Magyar fotósok képeit bemutató kiállítás nyílt Újvidéken

2023.10.10
10:11
2023.10.10
16:17
Forrás
Pannon RTV
A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban megszervezett tárlaton a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által rendszeresen meghirdetett fotópályázat díjazott és válogatott alkotásai tekinthetők meg.

Közel 50 fotót tekinthettek meg az érdeklődők. A megnyitón a Magyar Fotóművészek Világszövetségének vajdasági tiszteletbeli tagjai is részt vettek, akik a kezdetektől fontos szerepet töltenek be a szövetség munkájának határon túli bemutatásában.

Lennert Géza, tiszteletbeli tag, Magyar Fotóművészek Világszövetsége: „Itt Szerbiában az elsőt én szerveztem és az volt az igazán nehéz jégáttörés a belgrádi Művelődési Intézet Galériájában, utána a következők már jobban mentek és még jobb volt mikor Csáki Mihály bekapcsolódott ebbe aki mögött egy szervezet áll.”

A kiállítás megszervezését a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. újvidéki irodája is támogatta. Az ötlet az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron fogant meg. A tavalyi partnerország Magyarország volt.

Csáki Mihály, a CED újvidéki irodájának vezetője: „Akkor támadt az ötlet, hogy hozzuk el a Magyar Fotóművészek Világszövetségének a legújabb termését. Így indult az, hogy megkerestük őket, ők adtak egy válogatást és akkor a vásáron volt egy kiállítás, ami nem volt elég, így a színházat is megtöltöttük képekkel.”

Az újvidéki Petőfi Sándor MMK munkatársai igyekeznek felvenni a kapcsolatot a magyarországi és a határon túli magyar művészekkel és alkotókkal és széles körben bemutatni munkásságukat.

Király Károly, igazgató, Petőfi Sándor MMK, Újvidék: „Nagyon-nagyon fontos számunkra, hogy a magyarság kultúrája ne csak a határokon belül hanem határokon átnyúlóan is megvalósulhasson.”

A Világszövetség folyamatosan szervezi kiállításait. Legfőbb céljuk bemutatni a Világszövetség munkáját, valamint tagjait és az ő alkotásaikat.

Magdó István, alelnök, Magyar Fotóművészek Világszövetsége: „Azért is vagyunk itt, hogy népszerűsítsük és innen is gyűjtsük a jó fotósokat és persze a következő állomás Lendva, Szlovénia, Zágráb, pont azért, hogy innen a Délvidékről, Mura-vidékről is szedjük azokat akik megérdemlik.”

A 2002-ben, alig 30 fővel alapított szövetség mára kilenc ország 196 fotósát tömöríti. Az anyaországi és a határon túli magyar vagy magukat magyarnak valló fotósok, alkotók érdekképviselete. Szakmai ismeretük bővítése és munkáik széles körű megismertetése mellett a magyar identitás ápolása és a hagyományok megörökítése áll a szövetség működésének középpontjában.

Újvidék
kiállítás

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.