Ugrás a tartalomra

A magyar jakobinusok összeesküvéseinek hátteréről Belgrádban

2020.02.28
12:48
2020.02.28
16:32
Forrás
Pannon RTV
A magyar jakobinus mozgalomról, a Martinovics-féle felkelésről, az összeesküvésekről, valamint a magyar és a francia forradalmárok viszonyáról esett szó csütörtök este Belgrádban.

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének estjének felszólalalói elmondták, azzal, hogy a történelmi forradalmakra emlékezünk, voltaképpen magunkat is emlékeztetjük mindazokra az értékekre, amelyekért ők harcoltak, és amelyek számunkra is fontosak.

A Martinovics-féle összeesküvésről szóló előadás nagy érdeklődést váltott ki Belgrádban. A történelmet, irodalmat és politikát is érintő beszélgetésre a résztvevők szerint azért voltak kíváncsiak az emberek, mert a magyarok és a szerbek is nagyon szeretik az összeesküvés-elméleteket. A magyar jakobinus mozgalom a francia forradalom politikai eszméi alapján létrejött titkos szerveződés volt az 1700-as évek végén. A híre nagy tömegekhez nem jutott el, Martinovics Ignác vezetésével azonban egy kisebb csoport összeesküvést szőtt I. Ferenc király ellen. Végül nem lett sem forradalom, sem puccs. A szervezkedést a titkosrendőrség leleplezte. A mozgalom hét vezetőjét, Martinoviccsal együtt a Vérmezőnek elnevezett budai területen kivégezték.

Domján Dániel Ferenc, történész, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Magyarország: „A ma emberének azért lehet fontos Martinovics Ignác szerepe, illetve gondolatai, mert a mai eszméknek, illetve demokratikus berendezkedésnek, népképviseletnek bizonyos elemei a 18. század végi forradalmaknál tűntek fel először, amelyeknek a magyarországi képviselője Martinovics Ignác volt.”

A történelmi és politikai befolyáson túl a jakobinus mozgalomnak az irodalomra is nagy hatása volt – hangsúlyozta Marko Čudić. A Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszékének vezetője elmondta: „A köztudatban meg az irodalomban áthagyományozódott Martinovics-összeesküvés emléke nagyon élénken élt tovább, például Ady-nál a Magyar jakobinus dalában, Hajnóczy Péternél például egy teljes áthagyományozódását láthatjuk.”

A rendezvényen elhangzott, a szocialista diktatúra alatt Magyarországon és Jugoszláviában számos titok és tabu létezett, olyan témák, amelyekről a rendszerváltások után sem lehetett nyíltan beszélni. Ezekre kínálnak egyszerű és azonnali válaszokat az összeesküvés-elméletek.

Vajdasági Magyar Szövetség
Belgrád
Domján Dániel Ferenc
Marko Čudić

Most

21:49

Megszámolják az ürgéket

Országos Ürgelajstromot szervez ismét a magyarországi Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület április 20-27. között.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.