Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Fehérvari Csongor

A magyar kormány fejleszti a Kárpát-medence magyar televízióit és rádióit

2019-06-13
13:08
2019-06-13
19:39
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány fejleszti és bővíti a Kárpát-medence magyar televízióit és rádióit, de az egyes országokban más-más törvényi feltételek mellett dolgozhatnak.

Erről számoltak be a határon túli kisebbségi elektronikus médiumok képviselői azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a magyarországi Visegrádon szerveztek meg az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón. A rendezvényen az ungvári, a székelyföldi, a kolozsvári, a szlovákiai, a szlovéniai és a vajdasági tévék és rádiók vezetői képviseltették magukat.

A külhoni magyar elektronikus médiumok közül nem mindegyik van jó helyzetben, ami a magyar nyelvű tájékoztatást és a műsoridő hosszát illeti. Ungváron például befolyásolja a helyzetet a nemrég elfogadott nyelvtörvény. Korábban a műsorok 75 százalékban ukrán, 25 százalékban a nemzetiségek nyelvén készülhettek, de egyre inkább romlik a helyzet - mondta Kulin Zoltán. A TV21 Ungvár vezérigazgatója kiemelte: „A nyelvtörvény értelmében ez a kvóta tovább szűkül 80-20 százalék arányában. További szűkítések is várhatók, módosítások a feliratozásban. Nem tudom, hogy mi lesz még.”

 

Székelyföldön van magyar nyelven szóló rádió és televízió. Az ottani tévéstúdió 2002 óta működik, és azóta folyamatosan bedolgozik a magyar közmédia műsoraiba. Az optikai kábel által össze vannak kötve Magyarországgal, élő műsorokat tudnak eljuttatni Budapestre. Jakab Endre, a Székelyföldi Stúdió vezetője elmondta: „17 éve – azt mondhatom, hogy – folyamatos az együttműködés. Híradónak, magazinműsoroknak és vallási műsoroknak készítünk bejátszókat, illetve élő közvetítéseket.”

A szabadkai Pannon RTV korszerű körülmények között fiatal és képzett munkatársaival színvonalas riportokat és tudósításokat készít a vajdasági magyarság és a magyar közmédia részére - hangzott el az eseményen. Kozma Zoltán, a Pannon RTV programigazgatója hangsúlyozta: „Nagyjából száz anyag megy el havonta: élő bejelentkezések, rádiós és televíziós anyagok. Emellett nagyon fontos, hogy élő szerződésünk van a Szerbiai RTV-vel és a Vajdasági RTV-vel. Így a mi híreink, a vajdasági magyarokról szóló hírek nem csak Budapestre tudnak eljutni, hanem Belgrádba és Újvidékre is.”

Este díjátadót tartanak Visegrádon. A korábban beküldött riportok legjobbjait ismerik el televíziós, rádiós és írott sajtó kategóriában.

Kárpát-medence
rádió
televízió
Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó
kerekasztal

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:04, Frissítve: 12:10

Nyáron is jó könyvtárba járni

A nyári iskolaszünetben is sok gyerek látogatja az Óbecsei Népkönyvtárat. Az intézmény kézműves foglalkozásokat szervezett, augusztusban pedig ismét lesz zenetábor.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.