Ugrás a tartalomra

A magyar kormány fejleszti a Kárpát-medence magyar televízióit és rádióit

2019.06.13
13:08
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány fejleszti és bővíti a Kárpát-medence magyar televízióit és rádióit, de az egyes országokban más-más törvényi feltételek mellett dolgozhatnak.

Erről számoltak be a határon túli kisebbségi elektronikus médiumok képviselői azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a magyarországi Visegrádon szerveztek meg az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón. A rendezvényen az ungvári, a székelyföldi, a kolozsvári, a szlovákiai, a szlovéniai és a vajdasági tévék és rádiók vezetői képviseltették magukat.

A külhoni magyar elektronikus médiumok közül nem mindegyik van jó helyzetben, ami a magyar nyelvű tájékoztatást és a műsoridő hosszát illeti. Ungváron például befolyásolja a helyzetet a nemrég elfogadott nyelvtörvény. Korábban a műsorok 75 százalékban ukrán, 25 százalékban a nemzetiségek nyelvén készülhettek, de egyre inkább romlik a helyzet - mondta Kulin Zoltán. A TV21 Ungvár vezérigazgatója kiemelte: „A nyelvtörvény értelmében ez a kvóta tovább szűkül 80-20 százalék arányában. További szűkítések is várhatók, módosítások a feliratozásban. Nem tudom, hogy mi lesz még.”

 

Székelyföldön van magyar nyelven szóló rádió és televízió. Az ottani tévéstúdió 2002 óta működik, és azóta folyamatosan bedolgozik a magyar közmédia műsoraiba. Az optikai kábel által össze vannak kötve Magyarországgal, élő műsorokat tudnak eljuttatni Budapestre. Jakab Endre, a Székelyföldi Stúdió vezetője elmondta: „17 éve – azt mondhatom, hogy – folyamatos az együttműködés. Híradónak, magazinműsoroknak és vallási műsoroknak készítünk bejátszókat, illetve élő közvetítéseket.”

A szabadkai Pannon RTV korszerű körülmények között fiatal és képzett munkatársaival színvonalas riportokat és tudósításokat készít a vajdasági magyarság és a magyar közmédia részére - hangzott el az eseményen. Kozma Zoltán, a Pannon RTV programigazgatója hangsúlyozta: „Nagyjából száz anyag megy el havonta: élő bejelentkezések, rádiós és televíziós anyagok. Emellett nagyon fontos, hogy élő szerződésünk van a Szerbiai RTV-vel és a Vajdasági RTV-vel. Így a mi híreink, a vajdasági magyarokról szóló hírek nem csak Budapestre tudnak eljutni, hanem Belgrádba és Újvidékre is.”

Este díjátadót tartanak Visegrádon. A korábban beküldött riportok legjobbjait ismerik el televíziós, rádiós és írott sajtó kategóriában.

Kárpát-medence
rádió
televízió
Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó
kerekasztal

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.