Ugrás a tartalomra

Magyar Kultúra, a havonta megjelenő új kulturális-művészeti folyóirat

2021.06.23
17:07
2021.06.23
19:41
Forrás
Pannon RTV
A folyóirat a Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában jelent meg.

Magyar Kultúra címmel havonta megjelenő kulturális-művészeti folyóirat indult a Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában. A magazin célja, hogy izgalmas, egyedi szemszögből mutassa be kortársainkat az irodalom, képző- és iparművészet, komoly- és könnyűzene, színház-, tánc- és cirkuszművészet világából. Az első lapszám témája a Duna, a július elején megjelenő második számban a család kerül fókuszba.

Kortársak közelről – ez a Magyar Kultúra mottója. Ha majd száz év múlva felvetődik a kérdés, miről szólt a 2020-as évek eleje, bizonyára szerepelnek majd a válaszban olyan kifejezések, mint a pandémia, migráció, adat - mondta a bemutatón Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra főszerkesztője.

Bonczidai Éva, főszerkesztő: „Az lebegett előttem, hogy ha száz év múlva majd az akkori emberek beszélgetnek arról, hogy milyen volt a 2020-as évek eleje, akkor a mi lapunkban is valamiféle választ kell erre találniuk, és hitem szerint releváns válaszokat fogunk adni."

A 130 oldalas számban interjú olvasható mások mellett Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatóval, Visky András íróval, a 95 éves Szentendrei Régi Művésztelep képzőművészeivel, riport a szekszárdi Mészöly Miklós emlékházról és szintén az évfordulók jegyében a Pilinszky-centenáriumra is készült cikk.

Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója : „Csomó olyan történet került bele, ami máshol nem mondódott el. A következő számokba még több ilyen történet fog bekerülni. Ezek nagyon érdekesek, mert ahogy az Éva is mondta az előbb, a pandémiának és az újranyitásra időzített megjelenésnek - akkor valahogyan kössük össze a kettőt -, van egy olyan tapasztalata, amit szerintem szerencsés magunkkal vinni, ezek pedig pont ezek a beszélgetések."

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról is beszélt, hogy a magyar kormány felkérésére ötéves programot dolgoztak ki a magyar folyóiratkultúra megerősítése céljából.

„Évente 1,9 milliárd forintot fogunk tudni adni a magyar folyóirat-kultúrának, ebből 400 millió forint megy a kiemelt folyóiratok támogatására, és másfél milliárd forintot nyílt pályázaton osztunk szét. Minden rendű és rangú Kárpát-medencei folyóiratnak."

A most megjelent Magyar Kultúra magazint a 2020 novemberében tragikus hirtelenséggel elhunyt Szőcs Géza emlékének ajánlja a szerkesztőség. A magazinban a riportok és interjúk mellett számos magyar szépirodalmi szöveg első közlése is olvasható.

magyar kultúra
folyóirat
irodalom
művészet

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.