Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A magyar kultúra napja Bácsfeketehegyen

2022.01.29
11:36
2022.01.29
17:59
Forrás
Pannon RTV
Első ízben szerveztek ünnepséget Bácsfeketehegyen, a Bányai János Emlékházban a magyar kultúra napja alkalmából. Az eseményen a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Percek pillaközén című előadását hallhatta a közönség.

Szarka Hannától Wass Albert A vers című művét hallhatta a közönség.

„Számomra a vers, írta Wass Albert is, hogy nem a harcok árán keletkezik, hanem egy pillanat alatt a végtelenből jön.”

Pannon RTV

A műsort Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke állította össze. Sopronban láthatta először a közönség, ugyanis az egyesület ott vendégszerepelt a magyar kultúra napján.

„Ebben az összeállításban van mindenféle vers, mindenféle költő. Klasszikus, kortárs, vajdasági és magyarországi költő, sőt még máshonnan a határon túlról is, így azt gondolom, hogy elég tarka összeállítást tudtunk átnyújtani a nézőknek.”

Az ünnepséget hagyományteremtő szándékkal szervezték meg.

Sárközi István, a kishegyesi Községi Képviselő-testület elnöke: „Az épület Bányai János akadémikusnak állít emléket. Részben felújítottuk, részben felújítottuk a szülőházát, részben egy teljesen új épületrésszel bővítettük ki. Most pedig igyekszünk illő és méltó tartalommal megtölteni.”

A kultúra, amely életünk minden szegletében jelen van, valójában az élet művelése - hangsúlyozta beszédében Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke.

„Hogyha megbecsüljük az értékeinket, akkor egyrészről gyönyörű és nagy dolgokat tudunk létrehozni, másrészről pedig csodálatos, csillogó tekintetű tehetségeknek tudunk fejlődési lehetőséget biztosítani.”

A mai világban nagyon fontos, hogy kötődjünk valamihez, hogy érezzük az egymáshoz való kötődést, az emberi értékeket - mondta az eseményen Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

„Itt, Bácsfeketehegyen a versmondó egyesület, a drámapedagógusok, mindenki megtesz mindent azért, hogy ezek a fiatalok tényleg okos, értelmes felnőttek legyenek. A törődés is a kultúrának egyik nagyon fontos eleme, a hagyományozáson kívül.”

Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés, szinte teljesen megtelt a Bányai János Emlékház.

magyar kultúra napja
Bácsfeketehegy
Bányai János Emlékház
Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.