Ugrás a tartalomra

Magyar kultúra napja a Collegium Hungaricumban

2019.01.31
10:29
2019.01.31
17:28
Forrás
Pannon RTV
Radnóti Miklós életéről és munkásságáról, valamint Danilo Kiš fordításairól tartottak előadást Belgrádban a Collegium Hungaricumban a Magyar kultúra napja alkalmából.

Az intézmény igazgatónője, Szentgyörgyi Klára köszöntőjében elmondta, hogy több jeles januári évfordulóra emlékeznek a Magyar kultúra napja rendezvényen. Ennek jegyében tartott előadást Marko Čudić, a belgrádi Hungarológiai Tanszék vezetője: „110 éve született Radnóti Miklós, és sajnos, 75 éve, hogy meggyilkolták. Tehát, szerintem e két évforduló miatt, és akkor a szerb és a magyar kultúrát összekötő Danilo Kiš tolmácsolásairól, műfordításairól, konkrétan Radnóti versátültetéseiről is szó lesz ma.”

A Collegium Hungaricum rendezvényeit a Belgrádban élő magyarok, szerbek és más nemzetiségűek látogatják. Ezért az előadás szerb nyelvű volt.

Balla Júlia, Belgrád: „Én olyan helyen nőttem fel, ahol teljesen természetes volt minimum két nyelvet tudni. Nagymaroson, ahol születtem, az egy sváb község, a német és a magyar egyformán használt volt. Tehát nekem ez annyira természetes: szerbről- magyarra, magyarról szerbre. Tehát, amikor én idejövök, akkor én haza jövök, és ugyanúgy, amikor hallom a szerb beszédet, akkor is otthon vagyok.”

Az előadáson a fordításokat is össze lehetett hasonlítani, a versrészleteket kivetítették magyar és szerb nyelven is.

Tokić Varga Anett, Karika Kultúregyesület, Belgrád: „Szerintem érdemes ellátogatni ide, mindenképpen mindenkinek, akinek hiányzik a magyar kultúra, a nyelv, az anyanyelvi környezet. Érdekes dolgokat is megtudhat itt és ismerkedhet is szerb emberekkel, akik érdeklődnek a magyar kultúra iránt.”

A 2014 óta működő Collegium Hungaricum havonta több alkalommal is rendez különféle programot, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát Belgrád lakossága körében.

Radnóti Miklós
Danilo Kiš
Collegium Hungaricum
Marko Čudić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.