Ugrás a tartalomra

A Magyar Kultúra Napja délvidéki központi ünnepsége Palicson

2021.01.29
16:20
2021.01.29
17:35
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen számos kitüntetést is kiosztottak.

Aranyplakett díjban részesült Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár. Emellett kiosztották a Magyar Életfa díjakat és a Plakett elismeréseket is. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács fővédnökségével a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte.

Idén rendhagyó módon, a járványügyi előírásokat betartva Zenta helyett Palicson szervezték meg a Magyar Kultúra Napja délvidéki központi ünnepségét. Az eseményen számos kitüntetést is kiosztottak. Magyar Életfa díjat kapott Balázs György öntevékeny színjátszó, Berta Géza közösségszervező, Németh Anna nyugalmazott képzőművészet szakos tanár és Szabó Szabados Ilona művelődésszervező, nyelvművelő, nyugalmazott magyar-német szakos tanár.

Szabó Szabados Ilona, Magyar Életfa díjas: „Úgy érzem, talán a munkám nem volt hiábavaló, amit ennyi idő alatt sikerült megvalósítanom, akár a tanítványaim körében, akár Ada kulturális életében.”

Emellett a Plakett elismeréseket is kiosztották. Aranyplakett díjban pedig Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár részesült. A kitüntetést a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek megerősítéséért ítélték oda számára. Az államtitkár elmondta, a tervek szerint, amint a járványügyi helyzet megengedi, újraindítják majd az előző évek megszokott programjait, valamint újakat is létrehoznak. „Ebben a díjban, a kitüntető címben az is benne van, hogy az itt élő emberek, szervezetek elismerik azt a nemzetpolitikai tevékenységet, amit a magyar kormány az elmúlt években, az elmúlt évtizedben végzett az itteni magyar közösség tagjaival közösen. Természetesen a díjban részesülnek valamennyire az én kollégáim is, akik napi kapcsolatban vannak a vajdasági emberekkel is.”

A kitüntetettek magyarként értéket teremtettek a magyar nemzetért és a közösségért - mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „Nekünk a Magyar Kultúra Napján az a legfontosabb, hogy itthon, szülőföldünkön olyan otthonosságot teremtsünk, amelyben, aki itt született, minden magyar, szülőföldjének érzi ezt a tájat és boldog, hogy itthon maradhat, és itthon keresheti saját és családja és gyermekei boldogulását is.”

A Magyar Kultúra Napja a vajdasági magyarság jeles napjai között szerepel - emelte ki Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. „Az arról is tanúskodik, arról is kell, hogy szóljon, hogy megbecsüljük saját magunkat, hogy tudjuk, hogy helyünk van itt, ezen a tájon, az, hogy történelmünk van itt, nem csak múltunk, nem csak jelenünk, de jövőnk is van ezen a tájon.”

A Magyar Kultúra Napját Vajdaságban is minden évben megünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz szövegét.

magyar kultúra napja
délvidéki központi ünnepség
Palics
életműdíjak
plakettek
Hajnal Jenő
Sutus Áron

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.