Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A magyar kultúra napja - A Kultúra Lovagja címeket adtak át

2020-01-18
16:40
2020-01-18
19:44
Forrás
Pannon RTV
A budapesti Honvéd Kulturális Központban nyolc országból érkezett 36 lovagot avattak. Vajdaságból többen is részesültek a neves elismerésben, valamint további díjakat is átvehettek.

A Kultúra Lovagja elismerést azok kapják, akik határon innen és túl, szűkebb vagy tágabb közösségükben önzetlenül, áldozatos munkával, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát. Silling István kupuszinai nyelvjáráskutató, néprajzkutató, művelődéstörténész is kiérdemelte a Magyar Kultúra Lovagja elismerést eddigi munkásságával, de a jövőre is vannak már tervei: „Tervben van jelenleg a kupuszinai népviselet leírása, és fényképeken való bemutatása. A terv a régi viseletet régi fényképekről, míg az újat pedig új fény bemutatni., az a tervem, tehát a régi viselet régi, a mostanit pedig új fényképekkel bemutatni.”

Micsik Béla törökbecsei hitoktató, népzenész, citerakészítő is a Magyar Kultúra Lovagja lett: „A jövőre nézve ez egy kötelesség. Kötelesség aziránt, hogy ugyanígy folytassam az eddigi munkát. Ameddig az erőm és a levegőm, a szusz bírja, addig csinálni fogom továbbra is.”

Léphaft Pál nagybecskereki grafikus, újságíró képzőművészeti és újságírói életművéért vehette át az elismerést. Léphaft Pál kiemelte: „Úgy érzem, hogy újságíró vagyok, és ennek különböző műfaja van, van ebben rajzolás is, beszélgetés, minden. Mondhatni ez egy magatartásforma, ami nem a díjjal szűnik meg, és nem is azzal kezdődik. Az ember csak megpróbálja tenni a dolgát.”

Határon túli néprajzi örökség érdekében kifejtett életművéért Sziveri Szabolcs, a csókai Rákóczi férfikórus volt karnagya vehetett át díjat: „A legfontosabb célunk a jövőre nézve a fiatalítás. Új csoportokat kell alakítanunk, meg kell tanítanunk a fiatalokat.”

Örökség serleg elismerést kapott emellett a 25 éves Vajdasági Magyar Versmondók

Egyesülete, a díjat Hajvert Ákos elnök vette át. Csáky Sörös Piroska lovagot pedig az Egyetemes Kultúra Lovagja címmel tüntették ki.

Az idei gála díszvendége Bácska volt. A számos fellépő mellett standokon is bemutatkoztak a vajdaságiak.

Sutus Áron, elnök, VMMSZ: „A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó és a Hét Nap is jelen vannak könyvesstandjaikkal és kiadványstandjaikkal. Vajdaság ízeit pedig a csókaiak hozták el hamisítatlan csókai bor formájában, a kupuszinaiak pedig hamisítatlan kupuszini pálinka és természetesen az elmaradhatatlan mákos rétes formájában.”

A magyar kultúra napját egyébként 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

magyar kultúra napja
Silling István
Léphaft Pál
Micsik Béla
Kultúra Lovagja

Most

21:29

Elhunyt Miroljub Trošić

A szerb színész 72 éves volt. A Selo gori, a baba se češlja című sorozatban játszott szerepével szerbiai nézők millióinak a szívébe lopta be magát. A sorozatban tíz évig szerepelt.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.