Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A magyar kultúra napja a Népkörben

2019-01-23
07:04
2019-01-23
15:31
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi műsorral és fotókiállítással ünnepelték a magyar kultúra napját Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban.

250 középiskolás, színész és Népkör-tag szavalta a magyar Himnuszt kedd este, a magyar kultúra napján a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A próbák jó hangulatban teltek és gyorsan összehangolták a közös szavalást - mondta el Dudás Norbert, a Fabula Rasa Színjátszó Grund tagja. Hozzátette: „Egyáltalán nem volt nehéz, hiszen két próbánk volt a héten és ez a két próba alatt sikerült begyakorolnunk szépen.”

A magyar Himnusz elszavalásával egy határokon átívelő új kezdeményezéshez csatlakoztak.

Bodrogi Hajnalka, szervező: „Legyen ez mindenkinek egy határtalan ünnep és próbáljuk meg a határokat, ha más nem akkor a Himnusz szavalásának erejéig is eltüntetni. Erről a közös megmozdulásról mindenhol készül egy kis film is.”

Az idei fotókiállításra két kategóriában lehetett pályázni. Az egyik szabad kategória volt, a másik pedig az Interetno Fesztivál képekben címet viselte. Csákány Lóránt zsűritag elmondta, a beküldött fényképekben az egyediséget keresték: „Ami a legfontosabb volt, hogy mindegyik kép különböző. Tehát nincs két egyforma kép, amit beküldtek a szerzők törekedtek a legjobb pillanatok megragadására, illetve az új nézőpontoknak a bemutatására.”

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központba februárba is színes programokkal várják az érdeklődőket, ugyanis a szervezők már a Mesélő Népkör - Népmese fesztiválra készülődnek.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Szabadka
magyar kultúra napja

Most

11:12, Frissítve: 11:48

Tangó pezsdíti az újvidékiek vérét

Tangófesztivált tartanak Újvidéken. A többnapos rendezvény ideje alatt az érdeklődők koncerteken és műhelymunkákon élvezhetik az argentin eredetű zenei műfajt.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.