Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A magyar kultúra napja a Népkörben

2019-01-23
07:04
2019-01-23
15:31
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi műsorral és fotókiállítással ünnepelték a magyar kultúra napját Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban.

250 középiskolás, színész és Népkör-tag szavalta a magyar Himnuszt kedd este, a magyar kultúra napján a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A próbák jó hangulatban teltek és gyorsan összehangolták a közös szavalást - mondta el Dudás Norbert, a Fabula Rasa Színjátszó Grund tagja. Hozzátette: „Egyáltalán nem volt nehéz, hiszen két próbánk volt a héten és ez a két próba alatt sikerült begyakorolnunk szépen.”

A magyar Himnusz elszavalásával egy határokon átívelő új kezdeményezéshez csatlakoztak.

Bodrogi Hajnalka, szervező: „Legyen ez mindenkinek egy határtalan ünnep és próbáljuk meg a határokat, ha más nem akkor a Himnusz szavalásának erejéig is eltüntetni. Erről a közös megmozdulásról mindenhol készül egy kis film is.”

Az idei fotókiállításra két kategóriában lehetett pályázni. Az egyik szabad kategória volt, a másik pedig az Interetno Fesztivál képekben címet viselte. Csákány Lóránt zsűritag elmondta, a beküldött fényképekben az egyediséget keresték: „Ami a legfontosabb volt, hogy mindegyik kép különböző. Tehát nincs két egyforma kép, amit beküldtek a szerzők törekedtek a legjobb pillanatok megragadására, illetve az új nézőpontoknak a bemutatására.”

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központba februárba is színes programokkal várják az érdeklődőket, ugyanis a szervezők már a Mesélő Népkör - Népmese fesztiválra készülődnek.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Szabadka
magyar kultúra napja

Most

20:15, Frissítve: 20:59

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.