Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra napja - Vajdaságban is rendhagyó az idei ünnep

2021.01.22
18:59
Forrás
Pannon RTV
A jeles napot Magyarország-szerte és a határokon túl is megünneplik, a koronavírus-járvány miatt azonban idén rendhagyó módon, elsősorban online programokkal.

Több mint három évtizede ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz szövegét Szatmárcsekén. Vajdaságban a körülményekre való tekintettel a rendezvények nagy része elmarad, vagy a digitális térbe kerül.

A Magyar Nemzeti Tanács nem csak partnere, hanem kezdeményezője is az elmúlt évtizedben nemzetben gondolkozó magyar kormánynak is, amely a kultúra, az oktatás, az anyanyelv megőrzésének fontosságát tartja stratégiai feladatának - mondta Hajnal Jenő, a testület elnöke.

„Ha most valami a 21. században fontos lehet, akkor úgy gondolom, hogy a vajdasági magyarságnak pontosan ez, hogy kultúrájában, örökségmegőrzésében, a fiatalokkal való törődésben olyan versenyképes legyen, amely nem csak itt, Szerbiában, nem csak a Kárpát-medencében, hanem a világon is tehetséggé, értékké tud kibontakozni minden egyes fiatal emberben.”

A járványhelyzet miatt már 2020 elejétől kezdve elmaradtak a nagyobb tömegeket megmozgató, közösségmegtartó, -összetartó rendezvények. A kultúra ugyanakkor nem mindig személyes találkozást jelent, a szimbolikus jelenlét is találkozás a kultúrában - véli Lovas Ildikó József Attila-díjas író.

„A járványhelyzet nagyon sok mindennek árt, de a kultúrának a szó ezen nemes értelmében, hogy ez egy összetartozást jelent, nem árt, hanem újragondolási lehetőség, hiszen nem valami begyöpesedett, meggyökeresedett állandó, hanem egy folyamatos változás. Folyamatosan mozgásban van az újraértékelést, az újramegfogalmazást igényli, nem az elvetést, hanem az adott korszakhoz való adekvált választ, különben nem tudjuk megszólítani a fiatalokat.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egy kisjátékfilmmel készült a magyar kultúra napjára. A Boldogasszony ablakában című alkotás három évforduló, esemény előtt tiszteleg. Ezek a nemzeti összetartozás éve, a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok, illetve a magyar kultúra napja.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: „Azt gondoljuk, hogy méltó a Himnusz áldáskéréséhez, hisz ez a film is valamiként egy fohász, egy áldáskérés, egy kegyelemkérés, és valójában rólunk szól, arról, hogy miként tudunk, miként akarunk megmaradni itt a szülőföldünkön, miként képzeljük el a jövőnket és milyen értékteremtő embereink, közösségeink révén tehetjük és tesszük mindezt meg.”

A filmet ma este fél 9-kor láthatják a Pannon Televízió műsorán. Idén rendhagyó módon kerül sor a központi ünnepségre és az életműdíjakat, életpályákat elismerő kitüntetések átadására is. Szűkebb körben, szerényebb ünnepi műsor keretében jövő pénteken adják át a díjakat, amelyet a Pannon Televízió 12 órától élőben közvetít.

Habár idén a külföldi magyar kulturális intézetek is elsősorban a közösségimédia-felületeiken kínálnak koncerteket, kiállításokat, film- és könyvbemutatókat, a berlini Collegium Hungaricum épületére egy tavalyi koncertet vetítenek ki, Rómában pedig ünnepi díszkivilágítást kap a Falconieri-palota.

A magyar közmédia a jeles nap alkalmából több csatornáján ismert filmekkel és zeneművekkel, nemzetünk nagyjainak bemutatásával és egyéb érdekességekkel tiszteleg a magyar kultúra előtt.

magyar kultúra napja
Kárpát-medence
program
online koncert
kultúra
Vajdaság
Hajnal Jenő
Lovas Ildikó
Sutus Áron

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.