Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra napja van

2023.01.22
10:49
2023.01.22
18:15
Forrás
Pannon RTV
Ezt a napot 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A magyarság szerte a világban megemlékezik erről a napról.

Ma 17 órától az állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen, Zentán, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagymegyeren, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein, Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szatmárcsekén istentiszteletet tartottak, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. Méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja - jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten.

Orbán Viktor azt mondta: ezeréves távlatban sincs másik alkotása a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni szíveket, mint a Himnusz. Ha arra a lehetetlen vállalkozásra "adnánk a fejünket", hogy egyetlen műbe kellene sűríteni mindent, ami magyar, és ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választani - tette hozzá a kormányfő.

„Miközben Kölcsey versét olvassuk, vagy Erkel dallamát énekeljük elfeledkezünk róluk, mert meglátunk és megértünk valami náluk fontosabbat. Úgy érezzük, hogy a nekünk szánt üzenet valahonnan a múlt feneketlen kútjából száll fel hozzánk. Mintha nemzedékek százainak az előttünk élt magyarok történelem előtti idők ködébe vesző legelső őseinktől kiinduló minden eddig élt magyart magába ölelő üzenete lenne, amely nemcsak nekünk szól, de minden ezután születő magyar szívét is célba veszi.”

magyar
kultúra
magyar kultúra
Kölcsey Ferenc
Himnusz

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.