Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra napját ünnepelték Topolyán

2018.01.20
09:10
2018.01.20
20:19
Forrás
Pannon RTV
Népdalokkal, versekkel, valamint a kultúra és a néphagyomány kapcsolatáról szóló értekezésekkel ünnepelték Topolyán a magyar kultúra napját a Kiss Lajos Néprajzi Társaság szervezésében.

Bemutatták Silling István néprajzkutató A kisbíró című legújabb kötetét. A műsor keretében kiállítás nyílt a Kiss Lajos Néprajzi Társaság köteteiből és bemutatkoztak a fiatal néprajzkutatók is.

Somogyi népdalokkal kezdődött a magyar kultúra napi ünnepség Török Noémi bácsfeketehegyi népdalénekes tolmácsolásában a topolyai Művelődési Házban. Dudás Kata topolyai népdalénekes kalotaszegi dallamokkal örvendeztette meg a teltházas közönséget. Szőke Anna, a néprajzi társaság elnöke és a szerző, Silling István mutatta be A kisbíró című néprajzi szociográfiáját, mely az ünnepség időpontjára jelent meg.

Silling István, néprajzkutató: „A kupuszinai hirdetések szövegeit tartalmazza és egy tanulmányt, amely ezekkel foglalkozik. A hirdetéseket 1953 és 1955 között hirdették ki a dobolással a faluban, ez egyfajta kommunikáció volt a közösségben, a faluközösségben és ezeket megtaláltam a zombori történelmi levéltárban. Így is lehet őrízni egyfajta néphagyományt és egyfajta kultúrát, kommunikációs kultúrát.”

Klamár Zoltán, Tóth Glemba Klára és Kónya Sándor értekezéseiben a néphagyomány és a kultúra kapcsolatát vizsgálta többféle megközelítésből. A műsor szervezője és moderátora Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke volt. „A néphagyomány alatt kihangsúlyoznám azt, hogy nemcsak a folklór és a tárgyi kultúra tartozik ide, valahol ebből építkezik a műalkotás, vers, irodalom, valahonnan ki kellett nőnie, ezt a kapcsolatot szerettem volna tudatosítani, a másik dolog, hogy járjuk körbe mi az, ami a mi magyar kultúránkhoz tartozik.”

A műsor keretében kiállítás nyílt a Kiss Lajos Néprajzi Társaság köteteiből, a fiatal néprajzkutatók is bemutatkoztak. Végül a vajdasági vers-és prózamondók előadásával, valamint a topolyai Melódia Kamarazenekar dallamaival ünnepelték Topolyán a magyar kultúra napját.

 

magyar kultúra napja
ünnep
vers
zene
Kiss Lajos
néprajz

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.