Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A magyar kultúra rólunk szól, értünk él!

2023.01.20
07:27
2023.01.20
17:05
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra rólunk szól, értünk él - hangzott el a magyar kultúra napja alkalmából csütörtök este Csókán tartott műsoron. Az eseményen fellépett a Mécsvirág együttes.

Az ünnepséget szervező Csóka Művelődési és Oktatási Központ rendezvényeivel és különböző programokkal folyamatosan igyekszik a magyar nemzet kultúrájának megmaradását szolgálni a községben.

Kobrehel Éva, igazgató, Csóka Oktatási és Művelődési Központ: „Nagyon fontos számunkra, hogy már évekre visszamenőleg minden év januárjában a magyar kultúra napját megünnepeljük bizonyos formában, azért, hogy összetartsunk és továbbvihessük azt a hagyományt, amit eddig felépítettünk.”

200 éve január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A csókai eseményen a nemzeti ima Rákóczi férfikórus tolmácsolásában csendült fel.

Idén emlékévvel ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Csókán a Mécsvirág együttes verses-zenés összeállítását hallgathatta meg a közönség.

Baráth Hajnal Anna, tag, Mécsvirág együttes: „Nagyon fontos küldetésünk az, hogy a fiatalokkal megszerettessük a költőket, a népdalokat, illetve az énekelt verset. A mai összeállításunk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készült. Egy gondolat felöleli az életét a gyermekkorától kezdve a csatákon át egészen a haláláig.”

Éljünk a világ bármely pontján magyarként, ez a nap fontos kell, hogy legyen számunkra. Az anyaország határain kívül élő magyar közösségek számára ez hatványozottan igaz - mondta Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„A Magyar Nemzeti Tanács sem tétlenkedik ebben az évben, hiszen a vajdasági magyar nemzeti közösségünk kulturális stratégiájának megírásába belekezdett. Ez fogja meghatározni a következő 5 év teendőit. Egyrészt egyértelmű, hogy épít mindarra, amit a közélet és a magyar közösség kivívott ebben az elmúlt 20 vagy annál több évben is.”

Épít, a realitás talaján áll, megérti mindazt, ami körülvesz bennünket a jelenben és olyan célokat tűz ki a jövőt illetően, amelyek megvalósíthatóak lesznek. Mindez rólunk szól, a vajdasági magyar kulturális identitásról - tette hozzá a Végrehajtó Bizottság elnöke.

magyar kultúra napja
Csóka
Csóka Művelődési és Oktatási Központ
Mécsvirág együttes
Kobrehel Éva
Baráth Hajnal Anna
Sárközi István

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.