Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra rólunk szól, értünk él!

2023.01.20
07:27
2023.01.20
17:05
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra rólunk szól, értünk él - hangzott el a magyar kultúra napja alkalmából csütörtök este Csókán tartott műsoron. Az eseményen fellépett a Mécsvirág együttes.

Az ünnepséget szervező Csóka Művelődési és Oktatási Központ rendezvényeivel és különböző programokkal folyamatosan igyekszik a magyar nemzet kultúrájának megmaradását szolgálni a községben.

Kobrehel Éva, igazgató, Csóka Oktatási és Művelődési Központ: „Nagyon fontos számunkra, hogy már évekre visszamenőleg minden év januárjában a magyar kultúra napját megünnepeljük bizonyos formában, azért, hogy összetartsunk és továbbvihessük azt a hagyományt, amit eddig felépítettünk.”

200 éve január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A csókai eseményen a nemzeti ima Rákóczi férfikórus tolmácsolásában csendült fel.

Idén emlékévvel ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Csókán a Mécsvirág együttes verses-zenés összeállítását hallgathatta meg a közönség.

Baráth Hajnal Anna, tag, Mécsvirág együttes: „Nagyon fontos küldetésünk az, hogy a fiatalokkal megszerettessük a költőket, a népdalokat, illetve az énekelt verset. A mai összeállításunk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készült. Egy gondolat felöleli az életét a gyermekkorától kezdve a csatákon át egészen a haláláig.”

Éljünk a világ bármely pontján magyarként, ez a nap fontos kell, hogy legyen számunkra. Az anyaország határain kívül élő magyar közösségek számára ez hatványozottan igaz - mondta Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„A Magyar Nemzeti Tanács sem tétlenkedik ebben az évben, hiszen a vajdasági magyar nemzeti közösségünk kulturális stratégiájának megírásába belekezdett. Ez fogja meghatározni a következő 5 év teendőit. Egyrészt egyértelmű, hogy épít mindarra, amit a közélet és a magyar közösség kivívott ebben az elmúlt 20 vagy annál több évben is.”

Épít, a realitás talaján áll, megérti mindazt, ami körülvesz bennünket a jelenben és olyan célokat tűz ki a jövőt illetően, amelyek megvalósíthatóak lesznek. Mindez rólunk szól, a vajdasági magyar kulturális identitásról - tette hozzá a Végrehajtó Bizottság elnöke.

magyar kultúra napja
Csóka
Csóka Művelődési és Oktatási Központ
Mécsvirág együttes
Kobrehel Éva
Baráth Hajnal Anna
Sárközi István

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.