Ugrás a tartalomra

A magyar kultúrát ünnepelték Péterrévén

2013.01.19
11:32
A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepséget szerveztek a péterrévei színházteremben
A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepséget szerveztek a péterrévei színházteremben. Az egybegyűlteket Sormáz Izabella, az óbecsei Népkönytár igazgatónője és Galgó Ferenczi Andrea, a község oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tanácsosa köszöntötte. Az ünnepségen fellépett a péterrévei Tiszavirág leánykórusa, a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör Bóbita tánccsoportja, a Tisza Művelődési Egyesület Katicabogárkái és a legjobb kis mesemondók. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OZ1FhSJPmoo Sormáz Izabella, az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője kiemelte, hogy ezen a napon a kultúránkat ünnepeljük. Mint mondta, tisztelnünk kell a múltat, hogy értsük a jelent, és munkálkodjunk a jövőn. „A reformkorban, amikor Kölcsey Ferenc a Himnuszt vetette papirra hasonló problémákkal küzdött a magyarság, mint manapság. A nemzet szellemi vezetőjének elsődleges célkitűzése akkor is az volt, hogyan tudná a magyarság megtalálni a helyét Európában miközben megőrzi saját identitását.” Galgó Ferenczi Andrea, Óbecse oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbizott tanácstagja rámutatott, hogy az identitás, a hagyományok, és a kultúra megőrzése a legfontosabb. „Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen a nemzeti Himnuszunk születése vált a Magyar Kultúra Ünnepévé. Nemcsak a magyar sors, magasztos történelmünk viharos évszázadai rejlenek fel gyönyörű himnuszunkban, hanem a nép által örökitett, megőrzött, tudatunkban folytonosan jelenlevő és a belőle épitkező kultúra is. Egy évezrede keresztényként élünk itt Európában.” A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.