Ugrás a tartalomra

Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivált tartottak Csókán

2018.10.06
19:18
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A rendezvény keretében a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének minősítője is zajlott.

Mintegy 45 fellépőcsoport jelentkezett idén a Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválra. A Magyarországról érkező fellépők mellett számos vajdasági szólista és kórus is igyekezett olyan népdal-összeállítást választani, amivel elnyerheti a zsűri tetszését. Szerda Jolán, tag, Dúdoló asszonykórus, Óbecse: „Tizenöten jöttünk, a Dúdoló énekcsoport és bordalokkal készültünk, úgyhogy vicces, vidám dalokat fogunk előadni.”

Az eseményt a csókai Művelődési Központ színháztermében tartották, ahol a szakmai zsűri a különböző tájegységek legjellemzőbb gyöngyszemeit kereste. Birinyi József, elnök, Hungarikum Szövetség: „Mindig mondjuk a világ nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, hogy mi mit adunk a világhoz. Egy-egy adott tájegységnek a jellegzetes dalaiból kell válogatni. Nem elég kihajolni az autópálya szélén és a parkolóból elérhető néhány mezei virágot levenni, hanem meg kell nézni, hogy azon a területen mi az, ami csak ott fordul elő, vagy ami jellegzetes másutt is előfordul, de helyi variánsa van.”

A fesztiválon lehetőség nyílt a KÓTA-minősítés megszerzésére is. A legjobbak pedig esélyt kaphatnak az Arany Páva Nagydíj megszerzésére. Az eseményen részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei is. Sutus Áron, jelölt, Magyar Összefogás: „Összeforr ismét az a közös dalszeretet, összeforr ismét itt a Kápát-medencében az egymás hagyományának az ismerete. Azt gondolom, a vajdasági magyarságnak azért fontos nagyon ez a fesztivál, mert itt megélheti a teljes magyarságát együtt a vendégeivel.”

A fesztivál résztvevői megemlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójáról is. II. Rákóczi Ferenc szobránál helyezték el az emlékezés virágait.

Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivál
Csóka
Magyar Összefogás
Sutus Áron

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.