Ugrás a tartalomra

A magyar nép kultúráját népszerűsítik Észak-Macedóniában

2021.08.08
12:01
2021.08.08
20:51
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a vajdasági magyar népzenészek és néptáncosok vendégkörútja Észak-Macedóniában. A helyi magyarok szervezetével együtt fellépéseken és kiállításokon mutatják be a magyar kultúrát az ottaniaknak.

A rendezvénysorozatot a Kruševo Köztársaság tíz napja nemzeti ünnep részeként tartják.

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület Duhaj zenekara és táncosai első alkalommal járnak Észak-Macedóniában. A fiatalok a Kárpát-medence sokszínű tánchagyományát mutatták be.

Brezovszki Balázs, tag, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület: „Itt találkoztam magyarokkal, és ez is nagyon szívet melengető, hogy magyarok mindenhol ott vagyunk, és főleg itt Macedóniában. Eddig minden nagyon pozitív, nagyon vendégszeretők a népek.”

Kuktin Nikolett, tag, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület: „Arról, őszintén, egyáltalán nem tudtam, hogy itt is élnek magyarok. Amikor meghallottam a színpadon magyarul énekelni őket, először is nagyon meglepődtem, utána, mikor megtudtam, hogy ők igazából ide valósiak, akkor elképedtem, és ez a meglepődöttség átjárt.”

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete első alkalommal szervezte meg a Magyar Kulturális Mozaik programot. Ennek keretében kiállítást szerveztek a Macedóniában élő magyarok műalkotásaiból.

Turcsány Tibor, titkár, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „Macedóniában vannak nagyon szép tájak, ami megihlet a festészetre, a rajzolásra, de én még mindig a gyökerekhez húzok vissza. Vannak itt is képeim, amik macedón vonatkozásúak, de nekem legjobban a vajdasági táj fekszik, azt szeretem.”

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete húsz éve alakult. Elsődleges céljuk a magyar nyelv és kultúra ápolása, megismertetése és a helyi magyarság érdekeinek egyesítése és képviselete.

Sutus József, elnök, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „A másik fő célunk pedig az, hogy tevékenységünkkel itt Macedóniában a magyarságról minél jobb képet alkossunk, és ezáltal elnyerjük a helyi emberek tiszteletét, befogadását, és elnyerjük azt, hogy a magyarságról pozitív véleményt alkossanak, és a magyar népet igazi barátnak tartsák.”

Az észak-macedóniai Kruševóban kapott ideiglenes menedéket az 1956-os forradalom 550 menekültje is. 2016-ban egy emléktáblát is állítottak azért, hogy a történelmi események ne merüljenek feledésbe.

Észak-Macedónia
népzene
néptánc
Duhaj Zenekar

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.