Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A magyar nép kultúráját népszerűsítik Észak-Macedóniában

2021.08.08
12:01
2021.08.08
20:51
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a vajdasági magyar népzenészek és néptáncosok vendégkörútja Észak-Macedóniában. A helyi magyarok szervezetével együtt fellépéseken és kiállításokon mutatják be a magyar kultúrát az ottaniaknak.

A rendezvénysorozatot a Kruševo Köztársaság tíz napja nemzeti ünnep részeként tartják.

Pannon RTV

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület Duhaj zenekara és táncosai első alkalommal járnak Észak-Macedóniában. A fiatalok a Kárpát-medence sokszínű tánchagyományát mutatták be.

Brezovszki Balázs, tag, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület: „Itt találkoztam magyarokkal, és ez is nagyon szívet melengető, hogy magyarok mindenhol ott vagyunk, és főleg itt Macedóniában. Eddig minden nagyon pozitív, nagyon vendégszeretők a népek.”

Kuktin Nikolett, tag, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület: „Arról, őszintén, egyáltalán nem tudtam, hogy itt is élnek magyarok. Amikor meghallottam a színpadon magyarul énekelni őket, először is nagyon meglepődtem, utána, mikor megtudtam, hogy ők igazából ide valósiak, akkor elképedtem, és ez a meglepődöttség átjárt.”

Pannon RTV

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete első alkalommal szervezte meg a Magyar Kulturális Mozaik programot. Ennek keretében kiállítást szerveztek a Macedóniában élő magyarok műalkotásaiból.

Turcsány Tibor, titkár, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „Macedóniában vannak nagyon szép tájak, ami megihlet a festészetre, a rajzolásra, de én még mindig a gyökerekhez húzok vissza. Vannak itt is képeim, amik macedón vonatkozásúak, de nekem legjobban a vajdasági táj fekszik, azt szeretem.”

Pannon RTV

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete húsz éve alakult. Elsődleges céljuk a magyar nyelv és kultúra ápolása, megismertetése és a helyi magyarság érdekeinek egyesítése és képviselete.

Sutus József, elnök, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „A másik fő célunk pedig az, hogy tevékenységünkkel itt Macedóniában a magyarságról minél jobb képet alkossunk, és ezáltal elnyerjük a helyi emberek tiszteletét, befogadását, és elnyerjük azt, hogy a magyarságról pozitív véleményt alkossanak, és a magyar népet igazi barátnak tartsák.”

Pannon RTV

Az észak-macedóniai Kruševóban kapott ideiglenes menedéket az 1956-os forradalom 550 menekültje is. 2016-ban egy emléktáblát is állítottak azért, hogy a történelmi események ne merüljenek feledésbe.

Észak-Macedónia
népzene
néptánc
Duhaj Zenekar

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.