Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A magyar népi táplálkozás tárgyai képekben

2021.05.04
12:20
2021.05.04
18:07
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel mutatták be Szőke Anna néprajzkutató legújabb könyvét Kishegyesen. A gazdag képanyag a kiegészítő szövegekkel a település táplálkozási szokásaival kapcsolatos tárgyakat gyűjti egybe az utókor számára.

A lapokon megjelennek a valamikor paraszti háztartásokban használt edények, sütő-főző alkalmatosságok. Egy-egy fénykép Kishegyes paraszti életmódját is ismerteti. A könyvet Vörös Julianna lektorálta. Mint mondja, hiánypótlónak tartja a kiadványt.

Vörös Julianna, a könyv lektora: „Táplálkozási szokásokról jelentek meg már tanulmányok korábban is, de összefogó munka még nem született róla. Ezt a könyvet tekinthetjük egy hiánypótló kiadványnak, mert összefoglalja Kishegyes táplálkozási szokásaiban használt eszközöket. A könyv egy kiállítás anyagából jött létre, amit Anna 2013-ban szervezett meg.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A könyv az 1950-es évekig használt háztartási eszközöket gyűjti egybe. Sok olyan tárgy is fellelhető benne, ami mára kikopott a mindennapi életből, vagy átalakult a használata.

Szőke Anna, néprajzkutató: „A többsége ilyen, hogy már kikopott a használatból. Jobbik eset, ha a padláson vagy valahol még őrzik az emberek. Például ilyen a kuglóf sütő is, a korsókat szintén ma már nem használjuk. Ebben tárolták a vizet, vitték a mezőre. Ezek ma már dísztárgyakként funkcionálnak. Aztán van tányérunk vagy falvédők. Ezeket már csak emlékként őrizzük.”

Szőke Anna legújabb könyve 400 dináros áron a Kishegyesi Könyvtárban vásárolható meg.

Szőke Anna
néprajzkutató
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.