Ugrás a tartalomra

Magyar népzene a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben

2021.06.13
12:16
2021.06.13
20:51
Forrás
Pannon RTV
A Pántlika énekcsoport és a Csörömpölő zenekar közös műsorát élvezhette a pancsovai közönség a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. A járványhelyzet beállta miatt több mint egy évig nem léptek a hazai közönség elé.

A három éve alakult Pántlika énekcsoport öt tagja már kislány kora óta rajong a népdalokért. Heti rendszerességgel találkoznak, hogy megtanulják és begyakorolják a különböző magyar tájegységek népdalait. Hangfelvételekről, adatközlőktől tanulják a népdalok eredeti verzióját. Kovács Tímeához a bukovinai népdalok állnak a legközelebb: „Én nagyon szeretem a népzenét. Mi itt egy kicsit el vagyunk különítve, mert itt nálunk máshol nem nagyon foglalkoznak népzenével és én nagyon jól érzem itt magam.”

Kemény Mária tizenöt éves korában kezdett népdalénekléssel foglalkozni a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Egy hosszabb kihagyás után 2017-ben Nyitrai Marianna népdalénekes biztatására kezdett újra énekléssel foglalkozni.

Kemény Mária: „Visszaadta az önbizalmamat, támogatott, hogy csak tovább, csak tovább, és én így próbálkoztam énekelni. Akkor próbáltam a zenekarral és sikerült, aztán pedig próbáltam a lányokkal. Valahogy a lányokkal elég nehéz volt számomra, mert nem voltam én soha oktató. Nem tanultam ezt, nem tudtam, hogyan kezdjem és akkor úgy gondoltam, hogy nem leszek az oktatójuk, tanító nénijük, hanem valaki, aki nagyon szereti a népzenét, népdalokat és szerettem volna nekik átadni ezt a szeretetemet.”

 

A Csörömpölő zenekar is már nagyon várta a közönséggel való találkozást. A Ez a felállás három éve működik.

Kiss Samu, a Csörömpölő zenekar tagja: „Nagyon érdekes az összetétele a csapatnak, mert a prímásunk, Polyák Dániel adai, , a cimbalmosunk az egy hertelendyfalvi szlovák fiatalember, a brácsásunk, az torontálvásárhelyi, úgy hogy én úgy gondolom, hogy próbáról próbára azt igazoljuk, hogy összetartunk.”

A folyamatos, kitartó munkának eredményeként a fellépők nagy sikert arattak.

Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Pancsova
Pancsova
Kemény Mári
Kiss Samu

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű