Ugrás a tartalomra

Magyar származású költőnő kapja az irodalmi Nobel-díjat 2020-ban

2020.10.08
14:56
Forrás
origo.hu
Ma jelentették be, hogy az idei díjazott a magyar nagyszülőktől származó Louise Glück.

Az indoklás szerint a 77 éves amerikai költőnő a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést. Glück esszéíróként is ismert. Eddig 14 verseskötete jelent meg, az utolsó 2014-ben. Magyarul egyelőre nem jelent meg kötete.

Glück 1943-ban született New Yorkban, apja üzletember, anyja háztartásbeli volt. Apai nagyszülei magyar zsidók voltak, akik Amerikába emigráltak, és élelmiszerboltot nyitottak New Yorkban.

Glück már gyerekkorában kezdett verseket írni. Tizenévesként súlyos anorexiában szenvedett, amiért évekig járt pszichoanalízisre, és a terápia miatt az egyetemi tanulmányait sem tudta nappali tagozatos hallgatóként végezni. Először a Sarah Lawrence Főiskolán, majd a Columbia Egyetemen is hallgatott irodalmi kurzusokat, azonban diplomát nem szerzett. A tanulmányok után titkárnői állásokat vállalt, és első kötete 1968-ban, 25 éves korában jelent meg Firstborn címmel. Glück ekkor már túl volt egy nagyon rövid házasságon.

Louice Glück 1971-ben kezdett költészetet tanítani a vermonti Goddard Főiskolán. Ebben az időben ismerkedett össze második férjével. Negyedik kötete, az 1985-ben megjelent The Triumph of Achilles verseit házuk porig égése után kezdte írni. Ez a kötet már komoly sikert aratott, díjat is kapott érte Glück, aki 1984-ben már a Williams College angol tanszékének volt az oktatója. Édesapja nem sokkal később halt meg, és az újabb tragédia újabb kötethez vezetett, így született meg 1990-ben az Ararat. 2012-ben a The New York Times szerzője azt írta róla, hogy az amerikai költészet elmúlt 25 évének legbrutálisabb és legszomorúbb kötete.

1992-ben jelent meg legelismertebb, és az olvasók körében leginkább kedvelt kötete, a Wild Iris, amelyben különböző növények folytatnak párbeszédet az őket gondozó kertésszel. Glück a kötetért Pulitzer-díjat kapott a következő évben.

Második férjétől is elvált a kilencvenes évek közepén, ami újabb nehéz időszakot, ezáltal pedig újabb irodalmi aktivitást, azokon keresztül pedig szakmai sikereket hozott neki.

A 2001. szeptemberi 11-ei terrortámadásra három évvel később válaszolt az October című, egészkötetes költeményével. Glück abban az időben került a Yale irodalmi tanszékére. Az írónő a mai napig tanít az egyetemen, de számos másik neves egyetemen óraadó.

irodalmi Nobel-díj
Louise Glück
költő
esszéíró
Nobel-díj
bejelentés

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.