Ugrás a tartalomra

A magyar széppróza napját ünnepelték Zentán

2018.02.23
16:31
2018.02.23
17:30
Forrás
Pannon RTV
A Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola Kihelyezett Tagozatában három program is zajlott párhuzamosan. A szervezők célja az volt, hogy népszerűsítsék a meseirodalmat és a kortárs irodalmat.

Begovics Andrea nyolcadik osztályos tanuló szerint a vendégek humoros hangvétele sokat segített abban, hogy a diákok élvezni tudják a programot, és kedvet kapjanak az olvasáshoz. „Könyveket mutattak be, és mondták, hogy ezt érdemes elolvasnunk, mert úgymond vicces részek is vannak benne. És szórakoztató, mert ha van kisebb testvérünk, akkor annak érdemes elolvasni.”

Az ötödik osztályos diákokkal Jeney Zoltán és Csepregi János beszélgetett. Jeney Zoltán író a Rév Fülöp című meseregényéről is szót ejtett, amely elmondása szerint leginkább a 9-12 éveseknek szól.

Jeney Zoltán, író: „Rév Fülöp az egy főhős. Most már egy trilógiává bővült regénysorozat címszereplője, akinek fantasztikus történetei vannak, és ezek jobbára a magyar tájnak különböző területeihez kötődő kalandok.”

A nyolcadikos tanulóknak Kollár Árpád, Beszédes István és Döme Szabolcs tartott előadást.

Döme Szabolcs, író: „Szerintem minden olyan alkalom, amikor személyes kapcsolat alakulhat ki a diákok és az írók, költők között, amikor a diákok kérdezhetnek, beszélgethetnek esetleg, az egy emlékezetes pillanatot jelent számukra.”

 

Az esemény szervezője szerint nagy szükség van arra, hogy beszélgessenek a gyerekekkel az irodalomról, hiszen manapság egyre kevesebben olvasnak.

Csepregi János, író, szervező: „Azt gondoljuk, hogy mindenhol, ahol egy kicsit kedvet tudunk csinálni az irodalomhoz, kellemes perceket tudunk leendő olvasóknak okozni, vagy már meglévő olvasóknak. Ezek nagyon jelentős és értékes dolgok.”

A programsorozat a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület szervezésében valósult meg, szakmai támogatója pedig a zEtna Kiadó volt.

Zenta
Magyar Széppróza Napja

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.