Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A magyar szórvány napja Tordán

2022.11.20
09:28
2022.11.20
17:09
Forrás
Pannon RTV
Hetedik alkalommal tartották meg a magyar szórvány napját Tordán. A rendezvény a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében valósult meg.

A himnusz eléneklése, az ünnepi beszédek és Masa Tamás plébános áldása után Pancsova, Herteledyfalva, Kúla, Maradék, Nagykikinda, Törökkanizsa és Torda táncegyüttesei, hangszeres és énekes szólistái és szavalói mutatkoztak be.

Dobai János, elnök, Torda Helyi Közösség: „Torda egy szórványmagyar település, de épp az, hogy szórvány vagyunk mi is és mindazok, akik ma este itt fellépnek, ez bennünket arra ösztönöz, hogy sokkal többet fektessünk be a kultúránkba, a nyelvünkbe, a hagyományaink, szokásaink megőrzésébe, hisz nekünk nincsenek külön önkormányzati és egyéb intézményeink, mi csak saját magunkra vagyunk utalva.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A rendezvény házigazdája, a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület az idén ünnepeli fennállásának a 75. évfordulóját.

Sári Enikő, művészeti vezető, Petőfi Sándor ME, Torda: „Nekünk nagy megtiszteltetés, ha nem is tudtunk kellőképpen ünnepelni, de a magyar szórvány napja központi ünnepség Tordán került megrendezésre. Hiszem azt, hogy azok a fiatalok, azok a gyerekek, akik itt táncolnak, énekelnek, citeráznak, szavalnak, őrzik és továbbviszik a hagyományokat, nagyapáink örökségét.”

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét, 2015-ben a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává nyilvánította a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma. Ez a nap a vajdasági magyarság kiemelt jelentőségű ünnepe, mely minden évben más településen kerül megrendezésre.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „A legfontosabb az, hogy ez a rendezvény mindenhol, ahol szórvány-, szigetmagyar közösségek élik mindennapjaikat, otthonra tud lelni. Abban a pillanatban ők lesznek a magyar szórvány-, szigetmagyar közösségeknek a legfontosabb pontjai. De azt is tudni kell, hogy minden régió ad minden évben fellépőt.”

Sok szórványtelepülésen a magyar nyelvű oktatás hiánya miatt nehéz helyzetben vannak a fiatalok.

Kovács Tímea, Hertelendyfalva: „Nagyon kevesen vagyunk Pancsován és nagyon keveset lehet hallani magyar beszédet. Számomra nagyon fontos, hogy ezt megtartsam, mivel engem úgy neveltek, hogy én magyar vagyok, és azért kicsit szégyellném, hogyha magyar létemre nem tudnék magyarul.”

A rendezvény által az egymástól távol eső szórványtelepülések között szoros kapcsolatok alakultak ki.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A közöttük kialakult együttműködés, illetve egymás segítése, támogatása az, ami élteti az egész közösséget. A MNT, a VMSZ és a VMMSZ sem csináltak soha különbséget a tömb és a szórvány között. Sőt, azt kell mondani, hogy sokkal nagyobb odafigyeléssel dolgoznak a szórvány művelődési egyesületeivel.”

Közös videóüzenetben a Kárpát-medence magyar szórványközösségeivel karöltve egy Kányádi Sándor-vers rovátkás soraival a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai is vallottak nemzetszeretetükről.

magyar szórvány napja
Torda
VMMSZ
Dobai János
Sutus Áron
Kovács Elvira
Magyar Nemzeti Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.