Ugrás a tartalomra

„Magyarnak lenni: nagy s szent akarat”

2021.08.28
08:51
2021.08.28
18:18
Forrás
Pannon RTV
Folytatódik a Szent Mihály Szekere Vándorszínház vajdasági körútja, péntek este a Csókai Művelődési és Oktatási Központ színpadján mutatták be ünnepi műsorukat, amiben Szent István államalapító életútját dolgozták fel.

A csókai közönség is megtekintette a „ Magyarnak lenni: nagy s szent akarat” című ünnepi előadást. A magyarországi társulat már nem először lép fel a településen, így a közönség számára ismert a vándorszínház közérthető, és mindenki számára átélhető formában előadott műsora.

Kiss Erzsébet, Csóka: „Én mindig ragaszkodtam a hagyományokhoz, de ez nem csak hagyomány, hanem történelem és államalakító ünnep  is. Mi így éljük meg, és örülünk, hogy részt vehetünk mi is egy kicsit benne.”

A Szent Mihály Szekere Vándorszínház műsorában dallal, muzsikával, tánccal, rövid jelenetekkel és versekkel idézik fel a hazakeresés és az államalapítás néhány pillanatát. A vándorszínház repertoárja nemzeti és egyéb ünnepekkel kapcsolatos előadásokat tartalmaz – emelte ki Valter Ferenc. A  magyarországi Szent Mihály Szekere Vándorszínház tagja hozzátette: „Karácsonyi műsorunkkal voltunk már itt két évvel ezelőtt és örömmel jövünk, mert minden ilyen alkalmat igyekszünk megragadni, ahol a határon túli magyar testvérekhez tudunk eljönni.”

A vándorszínház előadásai a mai kornak megfelelő művészi alkotások, és ezért is szereti a közönség - nyilatkozta Kobrehel Éva, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatója.

„A zene-, a tánc- és a prózakedvelőket mindenféleképpen vonzza, és ezt tükrözi az is, hogy jelenlétükkel is megtisztelnek bennünket a kedves vendégek.”

A magyarországi vándorszínház körútja Törökfaluban zárul, hétfő este.

Csóka
Szent Mihály Szekere Vándorszínház
Kobrehel Éva
Valter Ferenc

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.