Ugrás a tartalomra

A Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmet mutatták be Belgrádban

2017.10.04
10:21
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A film három magyar labdarúgóról szól, akik a Barcelona labdarúgó csapatának leghíresebb hármasává váltak az ötvenes évek végén.

A Kubala-Czibor-Kocsis-trió olyan meghatározó eleme volt a katalán focicsapatnak az ötvenes években, mint a Messi-Suarez-Neymar-hármas hat évtizeddel később.

Jelenleg Lionel Messi a Barcelona legismertebb játékosa, az ötvenes években viszont a csapat leghíresebb tagja egy magyar labdarúgó, Kubala László volt. A Magyarok a Barcáért című filmből kiderült például, hogy miatta építették fel Európa legnagyobb stadionját, a Camp Nout, amely mellett 2009-ben szobrot is emeltek neki. Ő az egyetlen játékos, aki szobrot kapott a stadionnál. A történet azonban nemcsak róla szól, hanem másik két magyar társáról, Kocsis Sándorról és Czibor Zoltánról is. Ők hárman meghódították a spanyol és katalán szíveket, történetüket pedig a film készítői szerint mindenkinek ismernie kell.

Kocsis Tibor, rendező: „Engem a foci annyira nem izgatott, de az, hogy egy ember végigküzdi a történelem egyik nagyon nehéz időszakát: a második világháború vége, épül az ország újra, aztán jönnek az ötvenes évek, ő elmegy, nem érzi otthon magát, fél a kommunizmustól, lelép, és aztán jön ’56, és akkor Czibor és Kocsis csatlakozik hozzá. Olyan szép, kerek történetté állt össze, hogy én boldogan mesélek erről, és mindenkinek mondom, és azt hirdetem, hogy ez nem is igazából a fociról szól, hanem a küzdelemről, a kitartásról, a hitről meg az álmokról.”

Kocsis Tibor elárulta azt is, hogy korábban nem volt futballrajongó, és nem is ismerte Kubala Lászlót, a története viszont annyira megihlette, hogy most egy egész estés dokumentumfilmet készít a focistáról, amely a Magyar Nemzeti Filmalapnak köszönhetően hamarosan megvalósulhat.

A nézőket Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete köszöntötte, aki maga is bevallottan Barca-szurkoló: „Nem mondanám, hogy spanyolfoci-rajongó vagyok, én szeretem a jó focit. Alapvetően a Barcelona iránti rajongásom a fiamnak köszönhető, mert ő a családban a Barcelona-szurkoló. Viszont tekintettel arra, hogy én elég elfoglalt vagyok, amikor van egy Barcelona-meccs, kihasználjuk a lehetőséget, és együtt megnézzük, ezzel is bővítem azt a kört, amikor a fiammal lehetek.”

A Barcelona focicsapatát és annak múltját, illetve magyar kapcsolódásait is rengetegen ismerik Belgrádban, legalábbis ez derült ki a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm szerbiai bemutatóján, amelyen nagyon sokan vettek részt.

Egy férfi: „Azért érdekel ez a film, mert még régen, hatvan évvel ezelőtt megszerettem Puskás Ferencet, Kocsis Sándort, Hidegkútit, Czibort, Mátrait, Kubalát, Bozsikot, Albertet, a kapus Grosicsot és Sebes Gusztáv kapitányt. Ők voltak abban az időben a legjobb labdarúgók a világon, a legjobb válogatott.”

Egy fiatalember: „Nagyon érdekel a labdarúgás, és követtem a magyar Aranycsapatot. Tavaly megnéztem a Puskásról szóló filmet, és most is felkeltette az érdeklődésemet ez a film azokról a focilegendákról, akik a Barcelonában játszottak.”

A focit lehet szeretni vagy gyűlölni, minden meccset követni, vagy azonnal csatornát váltani, ha egy füves pályára labda gurul, a sportsikereket viszont mindenkinek illik elismerni. Kubala László és két társa, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán olyan futballisták voltak, akiknek az élete méltán ihletett meg filmeseket, írókat és szobrászokat, és nevük nem véletlenül szerepel a sportlegendák sorában.

Magayarok a Barcáért
dokumentumfilm
Belgrád
barcelóna
Kocsis Tibor
Kubala László
labdarúgó

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.