Ugrás a tartalomra

Májusfát állítottak Horgoson

2021.04.30
11:59
2021.04.30
17:00
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt a Művelődési Ház és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg a falu központjában. A májusfa a természet újjászületésének a jelképe és a ifjúság tavaszi szokásainak szimbolikus kelléke.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai közül három korosztály vett részt a májusfa állításon. Az eseményen egy-egy táncot is bemutattak, majd színes szalagokat aggattak a kijelölt fára.

Sós Nóra, programkoordinátor, Művelődési Ház, Horgos: „Ezt is hagyományteremtő céllal próbáljuk megszervezni és minden évben hangot adni a természet újjászületésének, illetve ennek a májusfa díszítésnek, a májusfa állítás hagyományának. Úgy gondolom, hogy Horgos olyan gyökerekkel rendelkezik, amely a hagyományokat ápolta és folytatta, és szeretnénk ezeket a hagyományokat a továbbiakban is éltetni.”

Szécsi Zsolt, a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület művészeti vezetője szerint fontos, hogy már a legkisebbek is ismerjék a hagyományainkat, szokásainkat. „Ennek tradíciója az volt, hogy éjszaka a fiúk kimentek az erdőbe, kivágtak egy fát, feldíszítették, és titokban, az éj leple alatt felállították a májusfát annak a lánynak a háza előtt, illetve a kerítéséhez erősítve, akinek épp udvaroltak. Nagy tisztesség volt az, ha egy lánynak egy fiú májusfát állított, mert nem csak szalagok, hanem ajándékok is voltak rajta.”

Az elkövetkező napokban Tóthfaluban és Martonoson is lesz májusfa állítás.

májusfa
Horgos
Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.