Ugrás a tartalomra

A Matica Srpska 180 éves jubileumi ünnepségét tartották Újvidéken

2018.04.27
16:50
2018.04.27
23:18
Forrás
Pannon RTV
180 évvel ezelőtt nyitották meg Budapesten a Matica Srpska vagyis a Szerb Matica első könyvtárát. A szerb irodalom legrangosabb intézményének évfordulóját ma Újvidéken tartották meg.

A Matica Srpska csaknem két évszázada a szerb irodalom központi intézménye. Az újvidéki ünnepségen vehette át Svetislav Božić az Arany könyv-díjat. Az író szerint az intézmény megkerülhetetlen szerepet tölt be a szerb irodalmi életben.

Svetislav Božić, díjazott: „Lehet még hozzáadni ahhoz a gazdagsághoz, amit a Matica Srpska képvisel, de talán már nem is szükséges bővíteni azt a tudástárat, szülőföldszeretetet, életteljességet és korszerűséget, amit az intézmény a múltban és a jelenben képvisel.”

A szerb irodalom legrégebbi könyvtárának megőrzése kiemelt jelentőséggel bír – hangsúlyozta Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke.

Igor Mirović, tartományi kormányfő: „Állandó jelleggel folynak megbeszélések arról, hogy elsősorban technikai és anyagi szempontból hogyan tudnánk támogatni és erősíteni a könyvtárat, de nem csak ezt az intézményt, hanem országszerte minden könyvtári tevékenységet is.”

Ma több mint 4 millió kötet van az intézmény tulajdonában. Az újvidéki eseményen elhangzott, egy nemzetközi felmérés szerint a szerb még mindig olvasott társadalomnak számít. Kiemelték, a művelődési minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így maradjon.

Vladan Vukosavljević, művelődési miniszter: „Olyan korban élünk, amely állandóan változik, úgy technológiailag, mint társadalmilag, és minden más szempontból is. Kérdés az, hogy ezt a változást a könyvek túlélik-e, de meggyőződésem, hogy igen. Tennünk kell azért, hogy ez így legyen, ápolnunk és fejlesztenünk kell az olvasás kultúráját.”

A Matica Srpska 180 éves jubileumi ünnepségén többek között jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is.

Matica Srpska
Újvidék
Igor Mirović
Vladan Vukosavljević

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.