Ugrás a tartalomra

Mátyás király udvarába várják a világ magyarságát

2021.03.26
21:57
2021.03.26
22:20
Forrás
Magyar Nemzet, Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház
Szombaton a világ valamennyi országában, mindazok, akik előzetesen regisztrálnak a színdarab megtekintésére, ingyen megnézhetik a MÁTYÁS ÉS JANUS című színművet a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásában.

A színdarab filmszerűen, hat kamerával lett felvéve.

Regisztrálni a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház honlapján lehet.

MAGYAROK VIRTUÁLIS TALÁLKOZÁSA A SZÍNHÁZI VILÁGNAPON

Ezen a napon a világ valamennyi szegletében, e virtuális- és lelki híd segítségével összekapcsolódhatnak a földkerekség magyarjai, hogy érezzék egymás jelenlétét a világban, és felidézzék közös történelmünk különleges pillanatait.

EGY KÜLÖNLEGES ALKALOM

A  Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház a magyar történelem témáiból merített drámákat mutat be, így nem meglepő, hogy az idei színházi világnap alkalmából Pozsgai Zsolt MÁTYÁS ÉS JANUS című művére esett a választásuk. Az előadás Mátyás király és legkedvesebb barátja, szövetségese halálos vitájáról szól, egy olyan árulásról, amelynek okát történészek sora kutatja azóta is. Ezúttal a megoldás katartikus meglepetés...

MÁTYÁS ÉS JANUS

Pozsgai Zsolt múltidéző darabját 2019 szeptemberében mutatta be először a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház, a Pozsonyi úti Altemplom felújított színpadán. Magyarország, 1472. Mátyás király rég látott hatalommá növeli az országot... és ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Árulások sorozata. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt – szövetkeznek ellene, és egy lengyel gyereket kívánnak a trónra ültetni. A király döbbenten áll két, addig leghűségesebb emberének árulása előtt. MIÉRT? Nyomozni kezd, miközben üldöznie kell Janus Pannoniust, az akkor már püspök költőt, és egy képzeletbeli postakocsi állomáson éri utol, ahol megtörténik a szenvedélyes vita. Az árulás, a felkelés oka kiderül.... s ez óriási meglepetés Mátyásnak.... és a nézőnek. 

ÁRULÁS ÉS MEGBOCSÁTÁS

Vitéz János elfogása és gyámság alá helyezése után a király első dolga, hogy Pécsre utazzon, személyesen találkozzon egykori barátjával, pártfogoltjával, Janus Pannoniusszal és maga járjon utána a valódi okoknak. Mire Mátyás megérkezik, Janus már újabb menekülés során Medvevárott öngyilkosságot követ el. Az uralkodó az úton átélt találkozások hatására megbocsátja az árulást. A drámának két alapvető síkja van. Az egyik fő vonal Mátyás érkezése. Az úti állomások, melyek során sok mindenkivel találkozik. Így: indulása, amikor Vitéz János érseket gyámság alá helyezi, és ezzel kivívja a főpap átkát. Az elhatározás, hogy elindul Pécsre. Találkozása út közben Kázmér lengyel herceggel, akit az összeesküvők helyette hívtak volna a magyar trónra. Kázmér Litvánia felé menekül Pécsről, Janustól, Mátyás emberei fogják el, és vezetik a király elé Dunaföldvár várában, itt találkozik tehát Mátyás a helyére kiszemelt herceggel. A találkozás után Mátyás elengedi a herceget, aki megismerve ellenfele valódi nagyságát és természetét, önként lemond a további követelésekről. Összeesküvést szőtt a király ellen, ő afféle megtért „Kentként" követi az uralkodót. A másik fő szál a pécsi püspökség, a bazilika, a püspöki szállás, ahol Janus először nagy önbizalommal, látszólag lelkiekben felvértezve várja a királyt, és családjával, ágyasával és másokkal való jeleneteiben egyre inkább szembesül a veszéllyel. És azzal, mit tett ő valójában azzal, hogy Mátyás ellen fordult, és megtagadta korábbi hitét és elkötelezettségét. Összeveszik szinte mindenkivel, ágyasát, aki szembefordul vele, eltaszítja magától, húgát, aki viszont szeretné megérteni őt, vérig sérti és megalázza. Még anyja, Borbála is ellene fordul. Az első pécsi jelenetben még egy magabiztos Janus Pannoniusszal van dolgunk, aki a második felvonás második felére egy önmagát marcangoló, lelkében beteg emberré válik – és amikor ez a két szál egybefut, és Mátyás megérkezik Pécsre, a találkozásukon már Janus számára minden eldőlt. Hiába Mátyás minden szava, bocsánat, meggyőzése – Janus önmagának nem tud megbocsátani. És a püspök önmaga részére legszégyenletesebb halálnemet választja.

Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház
Színházi Világnap
MÁTYÁS ÉS JANUS
színmű
színdarab

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.