Ugrás a tartalomra

Mátyás könyvtárát bemutató kiállítás nyílt Magyarkanizsán

2018.12.22
12:07
2018.12.22
17:05
Forrás
Pannon RTV
Hunyadi Mátyás élettereit és a Bibliotheca Corvinianát bemutató kiállítás nyílt a magyarkanizsai Dobó Tihamér képtárban.

Hunyadi Mátyás és a Corvinák címmel Magyarkanizsára is eljutott a reneszánsz uralkodót bemutató kiállítás. A tárlat két nagy tematikai egységet követve mutatja be a reneszánsz uralkodót. Az első részben az építészeti törekvései láthatók, ahol megismerhetjük Hunyadi Mátyás örökségét pannókon keresztül a születésétől a haláláig.

Kávai Szabolcs, történész, Magyarkanizsa: „Főleg a kiállítás a művelődéstörténeti hátterével foglalkozik, tehát Mátyással, a reneszánsz királlyal, aki valóban itt a reneszánsznak egy közép-európai szigetét, erős bástyáját hozta létre, alapította meg mint mecénás, nem sajnálva a pénzt nem csak a zsoldos seregére, hanem az építkezésekre a Corvinákról nem is beszélve, hiszen a pápa után, illetve Róma után Magyarországon Mátyásnak volt a legnagyobb könyvtára Európában.”

A kiállításon a Mátyás-kori Európa legismertebb és legnagyobb könyvtárának, a Bibliotheca Corviniana kódexeinek részleteit szemlélhették meg az érdeklődők.

Sagmeister Laura, galériavezető, Dobó Tihamér Képtár, Magyarkanizsa: „Az Alpoktól északra, Európa egyik legnagyobb könyvtára volt Mátyás király idejében, és a benne található kódexekből szemelvényeket láthat a közönség, amely tulajdonképpen azért érdekes, mert ezeket a kódexeket csak bizonyos kiváltságosok tudják kézben fogni, mivel ezek nagyon régiek, és nagyon védettek.”

A kiállítás a Mátyás király Emlékév kapcsán került megrendezésre, január közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Mátyás király
Dobó Tihamér Képtár
Magyarkanizsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű