Ugrás a tartalomra

Médiatalálkozó a temerini Tájházban

2021.07.18
13:06
2021.07.18
17:44
Forrás
Pannon RTV
Temerini származású, vagy Temerinhez kötődő újságírók, szerkesztők, operatőrök, vágók, hangtechnikusok és nem hivatásos publicisták gyűltek össze.

Először tartották meg a temerini médiatalálkozót, amelynek ötletgazdája Nagy Magdolna újságíró. Eredetileg március 15-re, a magyar sajtó napjára tervezték, de a járványhelyzet közbeszólt, így az Illés-napi rendezvénysorozat keretében szervezték meg.

Nagy Magdolna: „Az az igazság, hogy mi Temerinben elég sokan vagyunk, akik a médiaházakban, tehát Újvidéken, Temerinben, vagy máshol, esetleg Szabadkán is dolgozunk, és a munka mindig szétszakít bennünket. Olyankor találkozunk, amikor egy-egy esemény esetleg alkalmat ad erre, és többünk fejében megfordult az ötlet, hogy egy szakmai találkozót is összehozhatnánk.”

A résztvevőket Nagy Nándor nyugalmazott televíziós újságíró köszöntötte.

„Rengeteg értelmiségi van Temerinben, aki a médiában keresett érvényesülési lehetőséget, és ott bizonyította is, hogy érti a szakmáját, és számos neves újságírót nevelt ki ez a település.”

A találkozón Csorba Béla publicista nyitotta meg Léphaft Pál karikatúráinak kiállítását, valamint méltatta munkásságát.

„Az életünk és a világunk ellentmondásain és hazugságain túl valójában ő a világ jobbításának a szándékával rajzolja a karikatúráit, és ez a humanizmus hatja át a műveit, és emellett persze egy etikai, és tulajdonképpen egy filozófiai mélység is, ami miatt nagyon szeretem a rajzait.”

A temerini írott sajtó történetét bemutató alkalmi válogatást a történelmi kutatásairól is ismert újságíró, Fúró Dénes nyitotta meg.

„A temerini írott sajtó története nagyjából száz évvel ezelőtt kezdődött el. A Temerini Újság első száma 1928. szeptember 2-án jelent meg. Ez Lant György nyomdájában látta meg a napvilágot, és ez egy hetenként megjelenő lap volt.”

A találkozón felidézték az 1971-től 2016-ig működő, igen népszerű Temerini Rádió adásait is, valamint anekdoták hangzottak el a temerini újságírás történetéből, és néhány Temerinből elszakadt újságíró üdvözletét is átadták.

Nagy Magdolna
újságírók
Csorba Béla
Fúró Dénes
Nagy Nándor
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.