Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Medijakult-díj A filmmaszk varázsának

2021.11.30
17:48
2021.11.30
19:53
Forrás
Pannon RTV
Borislav Hložan a Vajdasági RTV gyártásában készült A filmmaszk varázsa című dokumentumfilmje kapta idén a Medijakult-díjat.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Különdíjban részesült a budapesti Đorđe Šljibanin és Snežana Milivojević az MTVA gyártásában készült alkotása. A díjakat kilencedik alkalommal osztották ki.

A Medijakult pályázatra vajdasági kulturális tematikát feldolgozó dokumentumfilmekkel lehetett jelentkezni. Borislav Hložan A filmmaszk varázsa alkotás az egykori Jugoszlávia egyik legjelentősebb sminkese, Radmila Todorović Ivatović munkássága előtt tiszteleg.

Borislav Hložan, díjazott: „A Medijakult-díj átadása egy nagy elismerés mindannyiunk számára, akik a kultúráról tudósítunk. A Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központ évek óta kitart ez a díj kiosztása mellett, amely nagyon jelentős. Úgy gondolom, hogy ez rávilágít az újságírói munka egy nagyon fontos részére, mint amilyen a kulturális és művészeti alkotásokról való beszámolás, és azok nyomon követése a tartományban.”

Đorđe Šljibanin és Snežana Milivojević Egy aradi tervezete című dokumentumfilmje Sava Popović Tekelija életútját dolgozza fel. Az alkotók nevében a díjat Snežana Mišić, a Szerb Matica Képtárának az igazgatója vette át.

Snežana Mišić, programigazgató, Szerb Matica Képtára: „Sava Popović a Szerb Matica első, tiszteletbeli elnöke, aki minden vagyonát a Tekelijanum alapítványára hagyta, a Szerb Maticára pedig rábízta, hogy gondoskodjon felette. Többek közt számunkra is, akik a Szerb Matica Képtárában dolgozunk, ő rendkívül jelentős.”

A pályázat és a díjak célja, hogy bátorítsa és jutalmazza azokat, akik felvállalják azt, hogy a filmes szakmában megpróbálják megmutatni azokat a valódi értékeket, amelyek Vajdasághoz köthetők, mondta el Klemm József, a zsűri elnöke.

„Úgy érzem, hogy még Szerbiában sem, mint ahogy Magyarországon sem becsülik meg eléggé a dokumentumfilmeket, és a Vajdasági RTV, valamint a Pannon RTV kivételével az utóbbi években nem is volt olyan talán producens, aki pályázott volna erre a díjra. Pedig ennek a díjnak a feladata éppen az, hogy megpróbáljuk popularizálni, népszerűsíteni ezeket a dokumentumfilmeket, hogy azok a kiváló alkotások, amelyek elsősorban az itteni kultúrával, a kultúrák átfedésével, átszövődésével, egymásra hatásával foglalkoznak, hogy ezek a dokumentumfilmek kerüljenek valahogy a nagyközönség elé.”

A Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központ pályázatára idén hat vajdasági és kettő külföldi munka érkezett.

Medijakult-díj
A filmmaszk varázsa
Borislav Hložan
Radmila Todorović Ivatović
Medijakult
Snežana Mišić
programigazgató
Szerb Matica Képtára
Klemm József
Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.