Ugrás a tartalomra

Medijakult-díj A filmmaszk varázsának

2021.11.30
17:48
2021.11.30
19:53
Forrás
Pannon RTV
Borislav Hložan a Vajdasági RTV gyártásában készült A filmmaszk varázsa című dokumentumfilmje kapta idén a Medijakult-díjat.

Különdíjban részesült a budapesti Đorđe Šljibanin és Snežana Milivojević az MTVA gyártásában készült alkotása. A díjakat kilencedik alkalommal osztották ki.

A Medijakult pályázatra vajdasági kulturális tematikát feldolgozó dokumentumfilmekkel lehetett jelentkezni. Borislav Hložan A filmmaszk varázsa alkotás az egykori Jugoszlávia egyik legjelentősebb sminkese, Radmila Todorović Ivatović munkássága előtt tiszteleg.

Borislav Hložan, díjazott: „A Medijakult-díj átadása egy nagy elismerés mindannyiunk számára, akik a kultúráról tudósítunk. A Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központ évek óta kitart ez a díj kiosztása mellett, amely nagyon jelentős. Úgy gondolom, hogy ez rávilágít az újságírói munka egy nagyon fontos részére, mint amilyen a kulturális és művészeti alkotásokról való beszámolás, és azok nyomon követése a tartományban.”

Đorđe Šljibanin és Snežana Milivojević Egy aradi tervezete című dokumentumfilmje Sava Popović Tekelija életútját dolgozza fel. Az alkotók nevében a díjat Snežana Mišić, a Szerb Matica Képtárának az igazgatója vette át.

Snežana Mišić, programigazgató, Szerb Matica Képtára: „Sava Popović a Szerb Matica első, tiszteletbeli elnöke, aki minden vagyonát a Tekelijanum alapítványára hagyta, a Szerb Maticára pedig rábízta, hogy gondoskodjon felette. Többek közt számunkra is, akik a Szerb Matica Képtárában dolgozunk, ő rendkívül jelentős.”

A pályázat és a díjak célja, hogy bátorítsa és jutalmazza azokat, akik felvállalják azt, hogy a filmes szakmában megpróbálják megmutatni azokat a valódi értékeket, amelyek Vajdasághoz köthetők, mondta el Klemm József, a zsűri elnöke.

„Úgy érzem, hogy még Szerbiában sem, mint ahogy Magyarországon sem becsülik meg eléggé a dokumentumfilmeket, és a Vajdasági RTV, valamint a Pannon RTV kivételével az utóbbi években nem is volt olyan talán producens, aki pályázott volna erre a díjra. Pedig ennek a díjnak a feladata éppen az, hogy megpróbáljuk popularizálni, népszerűsíteni ezeket a dokumentumfilmeket, hogy azok a kiváló alkotások, amelyek elsősorban az itteni kultúrával, a kultúrák átfedésével, átszövődésével, egymásra hatásával foglalkoznak, hogy ezek a dokumentumfilmek kerüljenek valahogy a nagyközönség elé.”

A Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központ pályázatára idén hat vajdasági és kettő külföldi munka érkezett.

Medijakult-díj
A filmmaszk varázsa
Borislav Hložan
Radmila Todorović Ivatović
Medijakult
Snežana Mišić
programigazgató
Szerb Matica Képtára
Klemm József
Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központ

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.