Ugrás a tartalomra

Megemlékezés Bácskossuthfalván

2018.03.15
17:50
2020.03.14
19:22
Forrás
Pannon RTV
Bácskossuthfalván ökumenikus istentisztelettel és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról.

"Nekünk nem véres csatákba kell mennünk, nem az életünket kell áldoznunk eszméinkért, de minden erőnnkel küzdenünk kell megmaradásunkért és a szülőföldön maradásunk élhetővé tételéért és tudnunk kell, hogy ebben csak egymásra számíthatunk, értenünk és értékelnünk kell, hogy egymásra vagyunk utalva, ez a mi tőkénk is egyben, az összefogás és az egység, március 15-e tanulsága" - mondta alkalmi beszédében Nyilas Mihály, a VMSZ elnökségi tagja a Bácskossuthfalván megtartott megemlékezésen. Ökumenikus istentisztelettel és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával ünnepeltek a településen.

A református templomban megtartott ökomenikus istentisztelet után a világ 7. legrégebbi Kossuth-szobránál emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról. A Bácskossuthfalvi Ifjúsági fúvószenekar valamint az általános iskola szavalói tették ünnepélyessé a rendezvényt. Seffer Attila, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Pintér Attila Magyarország belgrádi nagykövete Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét tolmácsolta.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete: „Ma ismét eljött az idő, amikor együtt kell megvédenünk szabadságunkat és ezeréves kultúránkat. Mert mi, magyarok ma sem kívánunk mást, mint hogy közösen ünnepelhessük hőseinket, és olyan világot építhessünk magunknak, amelyben szabadon használhatjuk nyelvünket, és büszkén mondhatjuk el, hogy akárcsak őseink, mi is az erő, a hűség és a jövőbe vetett reménység színeiben akarunk élni a Kárpát-medencében.”

Nekünk nem véres csatákba kell mennünk, nem az életünket kell áldoznunk eszméinkért, de minden erőnkkel küzdenünk kell megmaradásunkért - mondta Nyilas Mihály, a VMSZ elnökségi tagja ünnepi beszédében.

Nyilas Mihály, elnökségi tag, VMSZ: „Az áldozat akkor nem volt hiábavaló, ha ezeket az eszméket van aki éltesse és továbbgondolja, ennek eszköze pedig az egység, az egység közösségünkön belül és az egység, ahogyan azt az anyaország felvállalta, a határon kívül rekedt nemzettársainak sorsáról gondoskodva, ebből nekünk is ki kell vennünk a részünket, a szabadság a választás lehetősége, éljünk hát vele április 8-án mi is.”

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a Kossuth-szobrot.

Bácskossuthfalva
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.