Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Megemlékeztek Sziveri Jánosról Temerinben

2020.02.01
17:20
2020.02.01
19:15
Forrás
Pannon RTV
A harminc évvel ezelőtt elhunyt Sziveri János költőről emlékeztek meg a temerini tájházban.
Pannon RTV/Juhász Géza

Az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztőjének a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor állított emléktáblát a 90-es években.

Pannon RTV/Juhász Géza

Sziveri János 1954-ben született Muzslyán. Mostarban és Nagybecskereken járt középiskolába, majd az újvidéki Magyar Tanszéken tanult. Temerinben, az egykori Matuska házban két évet élt.

Pannon RTV/Juhász Géza

Csorba Béla, néprajzkutató: „Ebben a házban laktak Sziveriék a ‘80-as években. Tudni kell, 1983-ban, az Új Symposion akkori szerkesztőségét, a politikai garnitúra – ez még az egypárt rendszer időszaka volt – szétverte, és gyakorlatilag kitiltották Újvidék területéről is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Túl az egyetemes és vajdasági magyar irodalomra gyakorolt hatásán, Sziveri gyakori résztvevője, szereplője volt a TAKT-nak. Sok személyes kapcsolat fűzte Temerinhez.

Pannon RTV/Juhász Géza

Losoncz Alpár, akadémikus: „Fontos művei születtek itt Temerinben. Azt hiszem, Temerin iránt érzelem teljes viszonya volt. Fordított is, fontos verseket írt, tehát rengeteg ok van arra, hogy pont itt legyen az emléktábla, és hogy pont itt legyen a Sziveri-kultusz egyik fontos helye.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A megemlékezésen Balogh Sándor, a TAKT alapítótagja a költő válogatott verseit olvasta fel, majd Ádám Istvánnal, a TAKT elnökével közösen megkoszorúzták Sziveri János emléktábláját. A költő 35 évesen, 1990. február elsején hunyt el Budapesten.

Temerin
temerini tájház
megemlékezés
Sziveri János
Új Symposion
Csorba Béla
Losoncz Alpár
Balogh Sándor
Ádám István

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.