Ugrás a tartalomra

Megemlékeztek Sziveri Jánosról Temerinben

2020.02.01
17:20
2020.02.01
19:15
Forrás
Pannon RTV
A harminc évvel ezelőtt elhunyt Sziveri János költőről emlékeztek meg a temerini tájházban.

Az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztőjének a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor állított emléktáblát a 90-es években.

Sziveri János 1954-ben született Muzslyán. Mostarban és Nagybecskereken járt középiskolába, majd az újvidéki Magyar Tanszéken tanult. Temerinben, az egykori Matuska házban két évet élt.

Csorba Béla, néprajzkutató: „Ebben a házban laktak Sziveriék a ‘80-as években. Tudni kell, 1983-ban, az Új Symposion akkori szerkesztőségét, a politikai garnitúra – ez még az egypárt rendszer időszaka volt – szétverte, és gyakorlatilag kitiltották Újvidék területéről is.”

Túl az egyetemes és vajdasági magyar irodalomra gyakorolt hatásán, Sziveri gyakori résztvevője, szereplője volt a TAKT-nak. Sok személyes kapcsolat fűzte Temerinhez.

Losoncz Alpár, akadémikus: „Fontos művei születtek itt Temerinben. Azt hiszem, Temerin iránt érzelem teljes viszonya volt. Fordított is, fontos verseket írt, tehát rengeteg ok van arra, hogy pont itt legyen az emléktábla, és hogy pont itt legyen a Sziveri-kultusz egyik fontos helye.”

A megemlékezésen Balogh Sándor, a TAKT alapítótagja a költő válogatott verseit olvasta fel, majd Ádám Istvánnal, a TAKT elnökével közösen megkoszorúzták Sziveri János emléktábláját. A költő 35 évesen, 1990. február elsején hunyt el Budapesten.

Temerin
temerini tájház
megemlékezés
Sziveri János
Új Symposion
Csorba Béla
Losoncz Alpár
Balogh Sándor
Ádám István

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.