Ugrás a tartalomra

Megérkezett a Petőfi-busz Vajdaságba

2023.09.29
14:41
2023.09.29
16:07
Forrás
Pannon RTV
A Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként három napon át Vajdaság hat településen állomásozik.

A Petőfi-busz első Vajdasági állomása Újvidék volt. Az Európa Kollégium épülete előtti parkolóba sok környékbeli általános iskolából is ellátogattak, hogy a költő életével új, interaktív szemszögből ismerkedjenek meg. Bujdosó Tas, Temerin: „Nagyon érdekes volt, eddig ezt nem is tudtam, hogy Petőfi édesapja mészáros volt, és nagyon szerette volna, hogy Petőfi átvegye a szakmáját, de végül sok bajlódás után, színészkedés, katonaság után, úgy döntött, hogy költő lesz.”

A kiállítás a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának legfőbb életszakaszait, illetve kiragadott mozzanatokat mutat be. Például Júliához fűződő szerelmét, barátságát Arany Jánossal, illetve szerepét a forradalom során. Életszakaszait egyebek mellett versekkel, interaktív elemekkel és fali kártyákkal illusztrálják. Cseri Anett, koordinációs munkatárs, Petőfi-busz: „Tíz olyan emblematikus tárgy van, amivel találkozhatunk a Petőfi buszon, ami az életének a fontosabb állomásait, de nem kronológiai sorrendben állították fel a kurátorok, hanem emléknyomokat akár az édesapjával, ugye mészáros bárddal is találkozhatunk. Nem eredeti tárgyakat, hanem animált tárgyakat láthatunk.”

A vándorkiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum kezdeményezése, amely tavaly szeptember elején indult útnak. Első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös volt. Azóta több mint 200 helyszínen mutatkoztak be. Az egy év alatt több mint 15 ezer kilométer van már a Petőfi-busz háta mögött és több mint 56 ezer látogatónak mutatták be Petőfi Sándor munkásságát és életét. Krassza Ildikó, múzeumpedagógus, tárlatvezető, Petőfi Irodalmi Múzeum: „Az a legfőbb célja, hogy eljusson minél több emberhez, mondjuk, olyan iskolásokhoz, akik nem feltétlenül tudnak eljutni Budapestre a múzeumban, hozzájuk is eljusson a busz, és ők is meg tudják nézni, az iskolák el tudják őket hozni a kiállításra, és megismerjék még jobban Petőfit vagy egy más oldalról, ilyen interaktív módon szerezzenek élményt Petőfiről.”

A következő napokban Kishegyesen, Nagykikindán, Csókán, Zentán és Szabadkán is találkozhatnak a látogatók az utazó kiállítással. A tervek szerint a Petőfi-busz Felvidékre és Muravidékre is ellátogat.

Petőfi-busz
Cseri Anett
Krassza Ildikó

Most

08:28, Frissítve: 08:33

Pásztor István emlékére adott koncertet Mága Zoltán Adán

Adventi emlékkoncertet adott Mága Zoltán a Vajdasági Magyar Szövetség nemrég elhunyt elnöke, Pásztor István emlékére. A világhírű magyar hegedűművész és kísérő zenekara vasárnap Adán a Szentháromság-templomban lépett fel, közel ezer ember előtt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.