Ugrás a tartalomra

Megjelent a Bácska szívében

2020.09.16
13:16
2020.09.16
16:43
Forrás
Pannon RTV
Cservenák Pál Bácska szívében - Topolya a XIX. század végén és a XX. század elején című könyvét mutatták be tegnap este a helyi Művelődési Ház színháztermében.

A történelmi Magyarország Bács-Bodrog vármegyéjéhez tartozó, akkor 12 ezres lélekszámú település abban az időben indult el a városiasodás és az iparosodás útján. Az egykori Bácstopolyán a múlt század elején több mint százféle iparág működött - hangzott el a könyvbemutatón.

Ódri Zsuzsanna az elsők között érkezett a könyvbemutatóra. Érdeklődve lapozgatta a sok-sok régi képpel illusztrált kiadványt. „Itt, ebben a könyvben olyan képeket láttam, amiket dédszüleink, ükszüleink készítettek, képeslapok, és egy különleges valami. Ez a könyv egy időutazás. Nagyon jó átnézni, tudom ajánlani mindenkinek.”

A kötet szerzője Cservenák Pál nyugdíjas újságíró, aki évtizedek óta aktívan foglalkozik topolyai helytörténeti kutatásokkal. A Bácska szívében című könyv arról az időszakról szól, amikor Topolya a legütemesebben fejlődött. „Topolyán ez volt az az időszak, amikor a legtöbbet adott magára, és erejéhez mérten legtöbbet tett azért, hogy ez a település ne csak falu maradjon, hanem nője ki magát kisvárossá. Ehhez kellett a topolyaiak nagy akarata, erejükön felüli méretekben gondolkodtak sokszor, így például, amikor az új templomot fölépítették.”

Akkoriban épült az egykori Városháza, a kaszinó és a gőzhengermalmok - ezek egyikének sincs ma már nyoma sem. Tomik Nimród, a kiadvány szerkesztője elmondta, hogy június 4-én mutatták be a Hősiesség és szolgálat című könyvüket, amely az első világháborús topolyai katonai lajstromot dolgozta fel, amelybe egy monográfiarész is bekerült. Aztán Pastyik Lászlóval, a kiadvány recenzensével úgy döntöttek, felkérik Cservenák Pált, hogy ezt a részt bővítse ki, és adják ki külön is. Így született meg a Bácska szívében című könyv. „Topolyai képeslapokat tettünk még ebbe a könyvbe. Tudni kell azt, hogy egy jó 15 éve Zomborból egy magángyűjtőtől lett megvásárolva 126 képeslap, amely Topolyát mutatja be a századfordulón, és olyan képeket is találunk, amik eddig kevésbé voltak ismertek, vagy egyáltalán nem voltak ismertek a topolyaiak számára.”

A könyvben egyebek között a sok régi épület mellett megelevenedik az 1933-ban felépített, és megnyitott akkori Mijatov-féle Vénusz medence is, a topolyaiak közkedvelt városi medencéje. Ezt később lebontották, és annak a helyén épül most a korszerű topolyai fürdő.

A könyv a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság kiadásában jelent meg, Topolya Község Önkormányzata és a Topolyai Helyi Közösség támogatásával. A könyv eladásából származó teljes bevételt jótékonysági célra fordítják, a Családfa Egyesület és a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete javára.

Cservenák Pál
Bácska szívében
könyv
könyvbemutató
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű