Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a 21. Kanizsai Jazz Fesztivál (videó)

2016.09.23
09:35
A Révész Róbert és Molnár Edvárd művészfotóiból összeállított kiállítás megnyitójával tegnap este Magyarkanizsán kezdetét vette a Kanizsai Jazz Fesztivál
A Révész Róbert és Molnár Edvárd művészfotóiból összeállított kiállítás megnyitójával tegnap este Magyarkanizsán kezdetét vette a Kanizsai Jazz Fesztivál. Zenés összeállítással fűszerezett kiállításmegnyitóval kezdődött meg tegnap este a 21. Kanizsai Jazz Fesztivál. A Dobó Tihamér képtárban Révész Róbert és Molnár Edvárd fotósok fekete-fehér felvételeiről a fesztiválon két évtizeden át vendégeskedő jazz-zenészek egy része néz vissza az érdeklődőkre. Révész Róbert fotóművész: "Nem azt jelenti, hogy az ember szétlövi a koncertet a fényképezőgépével, nagyon oda kell figyelni, hogy mi történik a színpadon. Tehát, ha hangosabb a zene, dinamikusabb a zene, akkor szabadabban lehet fényképezni, viszont, ha nagyon halk, meg tele van szünetekkel, akkor ilyenkor lerakjuk a gépet és nézzük a zenészeket." Molnár Edvárd fotóinak egy része már digitális technikával készült, de leszedte róluk a színeket. "A portrénál ott jobban tud működni a fekete-fehér, általában a színek néha be is zavarnak vagy elvonják az érzelmeket, bármit."



A kiállításmegnyitót követően a Mezei Szilárd-Márkos Albert brácsa és cselló duó lépett közönség elé. A régóta és gyakran együtt muzsikáló, szerbiai-magyarországi páros improvizatív zenével mutatkozott be. Mezei Szilárd: "Ez a duó már 16-17 éve létezik Márkus Albert budapesti csellistával, aki erdélyi származású és én nagyon szeretek ebben a duóban játszani. Számomra az egyik legfontosabb improvizatív felállás, nagyon jól megértjük egymást." Az idei fesztivált a szervezők két részre bontották. Bő két hete a rendezvény Szabadkán vendégeskedett. Dejan Vujinović: "Szerettük volna a magyarkanizsai Jazz Fesztivál programját bemutatni más városokban is, kezdetben a környező városokban. Szabadka valahogy logikusan jött, mint az első, talán jövőre Szegedre vagy Újvidékre fogunk ellátogatni." A fesztivál csütörtöki, késő esti programjában a közönség a magyarországi Argo és a szerbiai Rođenice együttesek közös fellépését láthatta.  
kiállításmegnyitó
Révész Róbert
Molnár Edvárd
Mezei Szilárd
Márkos Albert
Argo
Rođenice
Lukács Miklós

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.