Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Vajdasági Hivatásos Színházak 70. fesztiválja

2021.04.20
14:08
2021.04.20
16:42
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepi megnyitót Nagybecskereken tartották.

A jubiláris rendezvény a járvány miatt tavaly elmaradt, és idén sem a megszokott formában zajlik. Egy hét alatt kisszámú közönség láthatja a 12 előadást, amelyeket a részvevők saját színházaikban mutatnak be.

Hetven év alatt a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház 24-szer volt a házigazdája és már szinte székhelye lett a Fesztiválnak. Most kevés néző előtt, mindenki a saját színházában, Nagybecskereken, Zomborban, Szabadkán, Újvidéken és Versecen lép majd fel. De mint, ahogy a megnyitón elhangzott, a Fesztiválnak így is fontos szerepe van a járvány okozta bezártság feloldásában.

Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke: „Kisszámú közönség előtt játszhatjuk a darabokat. Ezért eldöntöttük, hogy a Fesztivált ma, 19-én Becskereken nyitjuk meg, a különböző kis, apró kísérőrendezvényekkel együtt, és 26-án, ugyancsak Becskereken zárjuk. Élő közönség előtt. A többi versenyben levő előadást viszont a programot adó színházak székhelyében játsszuk, egy ilyen körforgásos fesztivál formájában.”

Három magyar nyelvű előadása lesz. Szabadkán a Kosztolányi Színház előadásában Gusztáv a hibás mindenért című előadás szerepel, az Újvidéki Színház Tolstoj: Anna Karenina című darabjával vesz részt a szemlén, valamint a Szabadkai Gyermekszínház: Színháznak szeretettel című előadását láthatja a közönség - mondta Venczel Valentin.

„A fesztiváli programban rendszeresen szerepelnek magyar előadások. Néha volt olyan fesztivál, hogy három előadás is szerepelt. A díjazott előadások vonatkozásában a magyar előadások magasan a díjazottak felső mezőnyében vannak.”

Kísérőrendezvényként bemutatásra került a Fesztivál elmúlt 70 évét bemutató monográfia, amely a Dejan Penčić – Poljanski által - a Fesztivál 55. évfordulójára - készült katalógusára épült.

Goran Ibrajter, a Fesztivál monográfiájának társszerzője: „A vajdasági színházi élet sokszínű, akárcsak Vajdaság. Itt egyaránt ápolták a komédiát, mint a tragédiát, a drámát. Az, amit kiemelnék, az a vajdasági színházak bátorsága, hogy új címszavakat vigyenek színre, új rendezőket, új szereplőket. Ilyen szempontból mindig innovatív volt, ami ezen a Fesztiválon is mindig megmutatkozott.”

A Fesztivált Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója nyitotta meg. Az első előadást pedig a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház társulata mutatta be. A Peter Weiss: Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című darab a Fesztivál ezredik előadása volt.

vajdasági hivatásos színházak fesztiválja
Venczel Valentin
Nagybecskerek

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.