Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Zmaj Játékok Újvidéken

2021.06.22
12:10
2021.06.22
17:35
Forrás
Pannon RTV
A különféle kiállítások, alkotóműhelyek, előadások és egyéb rendezvények mellett a zenei programok is jelentős részét képezik a fesztiválnak, amely az egész hét folyamán tart.

Június 21-e a zene ünnepe is, így a nyitónapot számos zenei rendezvény tarkította. A Duna-parkban délután gyermekkórusok, fiatal zenészek és ifjúsági zenekarok mutatkoztak be.

Marijana Kinđer Petrić, programvezető, Zmaj Játékok: „Ami Zmaj bácsit és a versszakait illeti, láthatjuk, hogy sok verse valójában zenei alakban íródott, illetve kaptak zenei hátteret, át lettek alakítva dalokká, amelyeket lehet énekelni. Úgy gondolom, ez egyszerűen mind össze van kötve, a költészet és a zene, és minden, amit mi itt valójában csinálunk, és igyekszünk ezt továbbadni, hogy valahogy tovább éljen ez a szellemiség.”

Az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói évről-évre fellépnek a Zmaj Játékokon. A színészképzés részét képezik az énekórák is.

Klemm Dávid, korrepetitor, Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia: „Törekszünk arra, hogy ebben a négy évben a diákok elsősorban megtanuljanak énekelni, másodsorban pedig megismerjenek minél több hangszert. Hogyha ők tudnak valamilyen hangszeren játszani, akkor azt mi úgymond ráerőltetjük, hogy azt igenis kell gyakorolni tovább, hogy képesek legyenek az éneklés mellett hangszereken is játszani.”

Az akadémia harmadéves és mesterszakos hallgatói az általuk választott musicalekből, rajz- és játékfilmek betétdalaiból adtak elő darabokat.

Vitkay-Kucsera Ágota, tanár, Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia: „Szerintem ez egy nagyon szép alkalom és lehetőség, hogy bemutassuk a közönségnek a diákjainkat - legalább felismerjék az arcukat, hangjukat. Nekik pedig jó kihívás, hogy kiálljanak, bemutassák a technikájukat, a hangjukat, és szerepeljenek.”

A hét folyamán még számos zenei és egyéb előadás várja a közönséget a parkban, játszótereken, színpadokon városszerte, amelyek szabadon látogathatók.

Zmaj Játékok
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.